Nem csak a buliról fog szólni a marosvásárhelyi VIBE

A két hét múlva kezdődő fesztivál nyári szabadegyetemként is működik: a VIBE Kolira még jegyet sem kell váltani.
Hirdetés
Már csak két hét van hátra a marosvásárhelyi VIBE-ig, ami a szervezők beharangozója szerint több lesz mint fesztivál: VIBE Koli elnevezésű nyári egyetemnek köszönhetően ugyanis a fiatalok tartalmas előadásokon és beszélgetéseken is részt vehetnek. Ezek mindenki számára hozzáférhetőek, függetlenól attól, hogy váltottak jegyet a fesztiválra, vagy sem.
 
„Részt vehetünk a Kalózlány fantasy regény 14 éves szerzőjének közönségtalálkozóján, de a Mi igaz a House of Cardsból? című előadás által azt is megtudhatjuk, milyen a politika a hétköznapokban. A VIBE Koli azért inspirációforrás és együttgondolkodás még, mert a tematikai változatosság arra késztet, hogy új szemszögből közelítsünk a minket foglalkoztató témákhoz. A Kolin lesz karriertervezésről szóló, személyre szabott tanácsadás, de naprakész információkhoz is juthatunk a legfrissebb divattrendekről Szabó Hédi vlogger segítségével”
 
– ismertette a szervezők közleménye szerint a VIBE Koli programját Borzási Sarolta programkoordinátor egy mai sajtótájékoztatón.
 
Lőrincz István Zoltán, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnöke szerint a KMDSZ-nek és a hozzá csatlakozó több ifjúsági szervezetnek van egy nagy, közös célja, ami a VIBE Kolinak is alapeleme: a tudománynépszerűsítés. Többek között a biotechnológiáról vagy a génmódosításról is hallhatnak majd előadásokat, de arról is szó lesz, milyen egy harvardi versenyen részt venni. Lőrincz a programszervezők közül kiemelte a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) szerepét, akik segítenek az egészségsarok megszervezésével, és meghívásukra a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem hallgatói is jelen lesznek performanszokkal, vetítéssel és egyéb programokkal a VIBE Arts keretében a fesztiválon.
 
Tamás Réka, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) irodavezetője elmondta: a tavalyi Rólad szól! konzultációs karaván sikeréből okulva a MIÉRT siekres fiatalokat mutat be a fesztiválon. Tamás Réka szerint az is fontos, hogy egy fesztivál nyújtotta lazább környezetben,

szabadabb hangulatban beszélgessenek a fiatalokkal olyan témákról, amik érdeklik őket,

 
hogy hidat teremthessenek, ami a fiatalokat összekapcsolja a politikával, a közélettel.
 
A 40 tagú szervezőcsapat azt reméli, hogy Marosvásárhelyt sikerül fontos pontként feltenni az elsőgenerációs fesztiválozók mentális térképére. Ezt szolgálja a Szeretem Marosvásárhelyt! kampány is. „A VIBE közössége pezsgést és életet hoz a Maros-partra. Ennek a gazdasági hozadéka az, hogy számos helyi vállalkozó, szolgáltató többletbevételhez jut a Marosvásárhelyre látogató több ezer fiatal révén” – mondta Rés Konrád Gergely. Hozzátette:  nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak magyaroktól és románoktól egyaránt a fesztivállal kapcsolatban.
 
A fesztiváligazgató kijelentette: a VIBE nem rétegfesztivál lesz, mivel olyan közösségi élményt szeretnének nyújtani, amiben a legkülönbözőbb zenei stílusok kiegészítik egymást.
 
„Így fér meg a line-upban egymás mellett a Borgore és a  Pendulum DJ Set például Kis Grófóval, aki évek óta legendás bulikat csinál a legnagyobb magyarországi fesztiválokon. Lesz Akkezdet Phiai vagy Belga annak, aki az alter-undergroundot kedveli, és Margaret Island, valamint Intim Torna Illegál a dallamos könnyűzenéseknek. Az erdélyi fellépők közül sokan külön színpadon, a Kompgyárban váltják majd egymást, rájuk külön érdemes lesz figyelni. Hosszú még a sor, összesen eddig több mint 50 fellépőt jelentettünk be! A Maros-part Erdély legbulisabb találkozóhelyévé fog válni négy napra. Ehhez minden feltétel adott lesz: négy látványosan berendezett zenei helyszín, kényelmes pihenőhelyek, chill zone, a VIBE Koli nevű nyári egyetem, amiről szó volt, meleg vízzel, tusolókkal felszerelt kényelmes sátorzóna, vagy az egyetemisták pénztárcájához igazított árakkal működő food court”
 
– mondta Rés Konrád Gergely.

Hirdetés