Még a kisebbségi törvény tervezetét is előveszik, március 15. hivatalos ünnep lehet

És még más RMDSZ-es tervezetek körül is izzik a levegő ezekben a kormányválságos napokban.
Hirdetés
FRISSÍTÉS
Értesüléseink szerint a képviselőház emberi jogi bizottságának kedd délelőtti ülésének napirendjén a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény is szerepelni fog. Ezt a jogszabályt tizenkét évvel ezelőtt nyújtotta be a kormány a parlamentben (az RMDSZ kezdeményezésére), de több részénél, főleg a kulturális autonómiára vonatkozó fejezetnél elakadt a vita.

 

Hogy, hogy nem, éppen aznap bólintott rá a szenátus két bizottsága a március 15. hivatalos ünnepnappá nyilvánításának RMDSZ-es kezdeményezését, amikor a szövetség vezetősége a kormányválság minden szereplőjével tárgyalt hétfőn a bizalmatlansági indítvány támogatásáról vagy nem támogatásáról.

Az RMDSZ képviselői és szenátorai által márciusban benyújtott törvényhozási kezdeményezés a romániai magyarság ünnepévé nyilvánítaná március 15-ét. A tervezet szerint ezen az ünnepnapon a munkáltatók kérésre szabadnapot adnak magyar alkalmazottaiknak, a magyarlakta településeken pedig a helyi és a megyei önkormányzat és más állami intézmények ünnepi rendezvényeket szervezhetnek ezen a napon.

A tervezetet ügyében egyébként a képviselőház a döntő fórum, mielőtt oda átkerülne, a szenátus plénumának is szavaznia kell róla.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök cáfolta, hogy a hétfői szakbizottsági szavazásnak köze lenne a kormányválság körüli tárgyalásokhoz.

A szenátus három – jogi, emberi jogi és közigazgatási – szakbizottságának hétfői együttes ülésén a 2001/215-ös közigazgatási törvény nyelvi jogokra vonatkozó RMDSZ-es módosítását is megvitatták volna, az ülést azonban keddre halasztották.
A tervezet az anyanyelv-használati küszöböt az eddigi 20 százalékról 10 százalékra csökkentené, illetve abszolút számban is meghatározná a küszöböt. Erről a módosításról szintén kedden döntene a képviselőház plénuma, majd mehetne a szenátushoz, amely a döntő ház.

Hirdetés