Nemzeti egységkormányon törik a fejüket a PSD-ben

Bármibe belemennek, csak maradjanak hatalmon.
Hirdetés

A PSD-ben azt sem zárják ki, hogy nemzeti egységkormányt alakítsanak a Grindeanu-kabinet megbuktatása után – tudta meg az Evenimentul Zilei szociáldemokrata forrásokból. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak tagjai lennének a legnagyobb pártok: a PSD-n kívül a PNL és esetleg az RMDSZ is.

A nemzeti egységkormány verzióját azért veszik számításba a PSD vezetésében, mivel a Grideanu-kormány megbuktatása után elképzelhető, hogy Klaus Iohannis államfő elutasítja, hogy ismét szociáldemokrata kormányfőt kérjen fel az új kabinet megalakítására. Az államelnök ugyanis arra hivatkozhat, hogy a PSD és a ALDE bebizonyította: parlamenti többségük ellenére sem képesek kormányozni és újabb félév múlva ismét kikezdhetik a saját kormányukat.

Az idézett források szerint ezért a PSD a belső harcok miatt megpróbálja elkerülni az előrehozott választásokat, az államfővel sem akar nyílt konfliktusba keveredni és esetleg kezdeményezni a felfüggesztését, de ellenzékbe sem akar kerülni.

Ezért Liviu Dragneáék hajlandóak abba is belemenni, hogy megosszák a hatalmat jelenleg ellenzékben levő pártokkal. Ezzel mindenki jól járna – mondják az említett források –, mivel 2018-ban jön a nagy egyesülés száz éves évfordulója, 2019. január 1-jén Románia átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztségét, az ország vezetése pedig egységes és stabil képet mutathat külföld felé.

A nemzeti egységkormány verziója nem zárja ki ugyan, hogy a PSD elveszíti a miniszterelnöki tisztséget, viszont hatalmon maradhat és megelőzheti a párt szakadását – idézi az Evenimentul Zilei a PSD-beli forrásokat.

Hirdetés