Ódzkodik a melegfelvonulás engedélyeztetésétől Kolozsvár önkormányzata

Az Új Jobboldal felvonulását a „normalitásért” viszont jóvá hagyták.
Hirdetés
A kolozsvári LMBT közösség támogatásával a Go Free civil egyesület július elsejére hirdette meg felvonulását, a ClujPride-ot Kolozsvár utcáin. A szervezők csendes és visszafogott felvonulást terveztek: a menet 16 órától a Bocskai térről indult volna, és nem érintette volna a gépjárműforgalmat. Az önkormányzat azonban egyelőre nem engedélyezte a felvonulást azzal az indokkal, hogy ezen a napon a Román Opera lefoglalta a Főteret, ami érinti a belvárosi utcák forgalmát is. A művészek a Traviata című operát mutatják majd be este, melynek próbái már a délután elkezdődnek. Az önkormányzat azzal magyarázta a melegfelvonulás engedélyezésének megtagadását, hogy egyszerre nem lehet két eseményt egymásra szervezni.
 
A Go Free azonban úgy tudja, hogy a hatóságok jóváhagyták az Új Jobboldal felvonulási kérelmét, mely ugyancsak július elsejére szól. A szélsőjobboldali szervezet ráadásul később nyújtotta be a kérvényét, mint ők. Ez a menet 13 órakor indul és célja a „normális” családi értékek melletti kiállás. Ennek szervezői nyíltan kifejezték, hogy ellenzik a melegfelvonulást. Az LMBT közösség négy útvonalra is engedélyt kért, de egyiket sem hagyta jóvá a városháza.
 
A polgármesteri hivatal sajtóirodája közölte: az Új Jobboldal felvonulása sem időben, sem útvonalban nem keresztezi az Opera próbáit vagy előadását, ezért engedélyezték. Ezzel szemben a ClujPride által benyújtott összes kérvényben az útvonal áthalad a Főtéren 18 óra körül. Az illetékesek ígéretet tettek arra, hogy a jövő hét folyamán megoldást keresnek a Go Free felvonulásának engedélyezésére is. 

Hirdetés