Elhunyt Helmut Kohl, a német egység kancellárja

Az egyik legmeghatározóbb európai politikus 87 éves volt.
Hirdetés

Meghalt pénteken Helmut Kohl volt német kancellár, az elmúlt fél évszázad európai politikájának egyik kulcsfigurája, Kelet- és Nyugat-Németország egységének megteremtője.

A Bild című német lap szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa péntek reggel, ludwigshafeni otthonában hunyt el.
A CDU megerősítette a halálhírt. „Gyászolunk. Nyugodjon békében Helmut Kohl” – írták.

A hírt Helmut Kohl ügyvédje, Stephan Holthoff-Pförtner is megerősítette.

Kohl hosszú betegség után, 87 éves korában halt meg.

A német egység kancellárjának is nevezett politikus 16 évig, 1982-től 1998-ig volt Nyugat-Németország, illetve az újraegyesített Németország kormányfője. A CDU-t 25 éven keresztül, 1973-tól 1998-ig vezette.

Helmut Kohl 2008-ban elszenvedett balesete után visszavonultan élt. Utolsó közéleti megnyilvánulása Orbán Viktor miniszterelnökhöz fűződik; 2016 áprilisában otthonában fogadta a kormányfőt, és új előszót írt Aggodalom Európáért című 2014-es munkája magyar kiadásához. A találkozóról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája.

Hirdetés

Kohl mindig nagy tiszteletet tanúsított a magyarok iránt, emlékezetes marad az a mondata, mely szerint „Magyarország ütötte ki az első téglát a berlini falból”.

Kohl halálának hírére a német politika valamennyi meghatározó tényezője megdöbbenéssel és részvéttel, az elhunyt érdemeinek felidézésével reagált. Az egykori kancellárt többek közt méltatta utóda, Angela Merkel, Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, George H. Bush egykori amerikai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

 

 

Hirdetés