A kultúra újra összehozza Nagyvárad és Debrecen városát

A Szent László Napok nyitógálájának napján ül tárgyalóasztalhoz a két város elöljárója, hogy egyeztessenek arról, Nagyvárad miként támogathatja Debrecent az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésében.
Hirdetés
„Ha egyetlen szóban kellene meghatározni a nagyváradi Szent László Napokat, akkor azt mondanám, hogy az esemény, ami összeköt: összeköt magyart a magyarral politikai és vallási hovatartozástól függetlenül, összeköt magyart a románnal, megpróbál ugyanis hidat alkotni egymás felé, összeköti a határ két oldalán élőket, és nem utolsósorban összeköti a testvérvárosokat” – vezette fel a június 14-ei, szerdai sajtótájékoztatót Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője a fesztivál sajtóközleménye szerint.
 
A sajtótájékoztató két meghívottja ugyanis ezúttal Debrecen és Nagyvárad kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, Komolay Szabolcs és Florin Birta volt, akik ezt megelőzően zárt ajtók mögött egyeztettek.
 
Florin Birta is azt hangsúlyozta a sajtósoknak, hogy Szent László személye szorosan kapcsolódik a városhoz, így Nagyvárad önkormányzata fontosnak tartotta, hogy főként így, a Szent László-évben támogassanak minden eseményt, ami főhajtás a lovagkirály előtt, és azokon részt is vegyenek. A cívisváros alpolgármesterével folytatott találkozó kapcsán pedig közölte, a két testvérváros közötti kapcsolat tovább mélyítéséről esett szó.
 
Ennek részeként Papp László, Debrecen polgármestere és Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere június 19-én, hétfőn – mielőtt részt vennének a Szent László Napok nyitógáláján – a Körös-parti városban tárgyalóasztalhoz ül. A cél egy együttműködési megállapodás a két város között, amellyel Nagyvárad támogatja Debrecent az európai kulturális fővárosi cím elnyerésében.
„Debrecen és Nagyvárad múltja szorosan összefonódik, évszázadok óta egymás mellett létezünk, együttműködünk kulturális, gazdasági téren, ezt pedig 1991-ben testvérvárosi szerződéssel is megerősítettük” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Komolay Szabolcs.
 
Debrecen alpolgármestere kiemelte: az egyik fontos összekötő kapocs a két város között Szent László király. „Egységre törekedett a kereszténység jegyében, így szerette volna összekapcsolni a Kárpát-medencében élő nemzeteket, és ez a kulturális alap az, aminek köszönhetően mi is most itt vagyunk. És a Szent László Napokon keresztül is szeretnénk erősíteni a testvérvárosi kapcsolatot Nagyvárad és Debrecen között” – fogalmazott az elöljáró.
 
Ennek jegyében a cívisváros, mint a Szent László Napok díszvendége önálló programokkal érkezik, nyolc nagy rendezvényt hoznak el a nagyváradi várba: fellép a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, bemutatják Hajdú-Bihar megye értékeit, itt lesz a Vojtina Bábszínház, de lehetőség lesz megkóstolni a híres debreceni pároskolbászt is.
 
Komolay Szabolcs úgy értékeli, hogy a két város polgármesterének hétfői találkozója fontos lépés a kulturális fővárosi cím elnyerése érdekében, ha pedig sikerrel járnak, akkor annak Nagyváradnak is haszna lesz kulturális és gazdasági szempontból egyaránt.

Hirdetés