A szervezők a Székelykő előtt | Fotó: Mészáros Tímea
Dupla élvezet
Timi
2017. június 13. kedd, 22:16
4 nap, 8 napfelkelte, 17 helyszín és 150 program – ezzel vár az idei Double Rise Fesztivál Torockón. A helyszínen tájékoztattak a szervezők.
Elindult a visszaszámlálás: bő két hét múlva kezdődik Erdély összművészeti fesztiválja, a torockói Double Rise. Akárcsak a tavaly, idén is sajtótájékoztatón készítettek fel bennünket a hangulatra a fesztivál egyik legsikeresebb programhelyszínén, a Tóbiás ház udvarán.
 

A szervezőcsapat nevében Gondi Mátyás és Gazdag Balázs főszervezők, Márkus András kommunikációs igazgató, Sevecsek Reni sajtófelelős, Vajas Albert, a folkprogramok felelőse és Csepán Gellért művészeti programfelelős avatott be az idei kiadással kapcsolatos tudnivalókba.

Újítások, fejlesztések

A tavaly mintegy 22 ezer résztvevővel debütált a Double Rise fesztivál, melynek lejárta után a szervezők – a sok bátorítás mellett – rengeteg jobbító szándékú visszajelzést kaptak. Ezek alapján nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy túllépjenek a „gyermekbetegségeken”, és minél élhetőbb légkört teremtsenek a fesztiválozók számára.

Mivel a legtöbb panasz arra érkezett, hogy túl nagy a távolság (mintegy 3–4 kilométer) a sátortábor és a nagyszínpad között, ezért úgy döntöttek, közelebb költöztetik a kempinget, immár egy laza sétaútra lesz elérhető a legnagyobb bulihelyszíntől.

A parkolás kérdéskörét is rendezték: két parkolót alakítottak ki Nagyenyed, illetve Torda irányából. Arra kérik a résztvevőket, hogy ne parkoljanak a falu területén az utak mellett, hiszen sokkal barátságosabb képet nyújt a település, ha nincs túlzsúfolva autóval.

Double Rise szervezők

Balról: Sevecsek, Márkus, Gondi, Gazdag, Vajas és Csepán

A Folkudvart árnyékosítják, hogy napszúrás nélkül vészeljük át a nappali programokat, de a koncertek idejére leszerelik a napellenzőket a színpadra való rálátás érdekében. A szervezők azt ígérik, hogy szélesebb étel- és italkínálatot biztosítanak a résztvevőknek, nemcsak a falu- és fesztiválközpontban, hanem a többi helyszínen is. A Duna-ház és a Kriza János Művelődési Ház között egy mini street-food fesztivált alakítanak ki, ahol elérhető áron lehet majd pótolni a buli közben elégetett kalóriákat.

A Folkudvar a tavaly mennybe ment,

de ez nem azt jelenti, hogy a jóból nem lehet még jobbat kihozni. Ennek jegyében gazdagabb programkínálattal készülnek a népzene kedvelői számára a Hagyományok Háza Folkudvarában. A házigazda idén is a Tokos zenekar és Berecz István. Jelen lesznek erdélyi adatközlő népzenészek, akik nemcsak zenélni fognak, hanem beszélgetni is lehet majd velük.

Napközben még több gyermekeknek szóló programokkal várják a családokat: két helyszínen is lesz kézműves foglalkozás, a Bahorka társulat minden nap (11 és 12 óra között) gyermekeknek szóló előadást mutat be, és naponta lesz néptáncoktatás is. A kisgyerekek számára fesztiválóvoda fog működni az IKE közreműködésével. Esténként a folkkocsmai jellegre erősítenek rá a legjobb erdélyi népzenészek alkalmilag verbuválódott bandájával.

Visszatér Torockóra a tavalyi év közönségkedvence, a Parno Graszt, Szalonna és bandája, a Buda Folk Band, de fellép a Tükrös zenekar, Kacsó Hanga Borbála, a Heveder és az Üsztürü, ugyanakkor a Fölszállott a páva is gálaműsorral érkezik. Megismétlik a tavalyi nagy sikerű zenés-táncos felvonulást Torockó utcáin, illetve a csorgónál. A zenészek örömzenélése (jam session) hajnalig tart majd, megvárják ugyanis a kettős napfelkeltét.

Nagy-szín-pad!

A nagyszínpad idei programját az idén 45 éves Muzsikás együttes indítja. A magyar táncházkultúra nagykövetei rendhagyó módon az erdélyi adatközlő népzenészekkel állnak színpadra.

Fellép továbbá:

 • a nagy közönségkedvenc Bagossy Brothers Company,
 • a Quimby, amely Torockón adja az idei egyetlen erdélyi koncertjét,
 • a Margaret Island zenekar, amely a tavaly erdélyi turné keretében népszerűsítette a fesztivált, és azóta is közel áll a fesztiválhoz,
 • a Kistehén zenekar, amely emlékezetesnek ígérkező nagykoncerttel ünnepli 15 éves szülinapját Erdélyben,
 • Lajkó Félix hegedű és citeraművész, aki rendhagyó módon a modern elektronikus tánczenét játszó Óperentziával lép fel, a népzene és a goa, illetve a trance érdekes ötvözetét nyújtva,
 • az eklektikus zenét játszó Mary PopKids,
 • a lemezbemutató koncerttel érkező Hiperkarma,
 • a tavaly sokak által hiányolt Kowalsky meg a Vega,
 • a kortól független Csík zenekar,
 • a fiatalok körében népszerű Ocho Macho,
 • végül pedig a balkáni cigányzene nagyágyúja, Boban Markovic és zenekara.

A sajtótájékoztatón megtudhattuk, változtattak a kisszínpad tavalyi koncepcióján. Minél több zenei műfajt, és még több erdélyi zenekart igyekeznek itt felvonultatni. A nagyszínpadi koncertek idejét leszámítva, délután 3-tól éjfél utánig fog szólni a muzsika, elsősorban dzsessz, blues és világzene. A kisszínpad mellett a borudvart is igyekeznek még több élettel megtölteni.

A tó körül kialakított tavalyi EB-sátort idén átnevezték Napozónak. Ez a helyszín a nappali lazulásra ad lehetőséget: egyrészt breakbeat és drum & bass lemezlovasok szolgáltatják majd a zenét a tánchoz és a csobbanáshoz, másrészt nem messze a tótól sportudvar fog működni, ahol a különböző kocsmasportokat lehet kipróbálni. A sportok szerelmesei egy jógaudvarban is kinyújthatják megfáradt izmaikat.

Újdonságok

Bár valószínűleg a fiatalok nem egy fesztiválon keresnek munkát, jó tanácsokért vagy a cégek ajánlataival való ismerkedés érdekében érdemes majd betérni a Fesztivállásbörzére, mely péntektől fog üzemelni. Kora délutánonként lesznek komoly- és egyházzenei koncertek az unitárius templomban, és szintén újdonságként az íjászattal is lehet kacérkodni. Az aktív kikapcsolódás szerelmeseit interaktív társasjátékokkal várják, a TAT egyesület pedig idén is segít felfedezni a környéket – földön, vízen, levegőben.

A Székelykő

Ferenczi György és a Rackajam egy kiváló lehetőséget teremt erdélyi zenekarok számára: zenei műhelyükön gyakorlati jótanácsokkal látják el a pályakezdő zenészeket. Rossz hír annak, aki csak most értesül erről: a jelentkezési határidő már lejárt.

Összművészet és gyakorlati tudnivalók

A Double Rise ideje alatt több állandó kiállítás is látogatható lesz. A csíkszentkirályi Simon Norbert – akinek egyik fotóját a Louvre-ban is kiállítottak – portréfotóit mutatja be Torockón, de lesz egy kiállítás az Europa Nostra-díjas település múltjáról, és tárlatot mutat be a kolozsvári művészeti egyetem is.

Három alternatív színházi társulat érkezik a fesztiválra: Gyergyószentmiklósról, Marosvásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről. Lesz továbbá filmklub, amelynek keretében Kárpát-medencei fiatalok alkotásait vetítik. Halmen Balázs Kenyáról fog előadást tartani, továbbá Berecz András mesemondó humoros történetein is derülhetnek a fesztiválozók. Lesznek irodalmi programok is az EMIL-el karöltve.  

A szervezők elmondták: idén is autóbuszjáratokat indítanak Kolozsvár és Torockó között. Két délutáni és két éjszakai busz biztosítja majd az oda-vissza utat, tordai fel- és leszállási lehetőséggel. Az idei Double Rise teljesen készpénzmentes lesz, ami azt jelenti, hogy tokeneket lehet majd kiváltani, amelyekkel elektronikusan lehet fizetni.

A napi jegyeket 59 lejért, a négy napra szóló bérletet 179 lejért, kempingjegyet pedig 39 lejért lehet vásárolni online, de erre a helyszínen is lesz lehetőség. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21595
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.