Színészek és rendezők a Magyar Nap sajtótájékoztatóján (Fotó: Mészáros Tímea)
Nézünk, mint a moziban
Timi
2017. június 7. szerda, 15:24
A Magyar Nap leginkább várt filmje a Testről és lélekről, de érdemes a többi filmre is beülni.

Már első ránézésre is feltűnt, hogy a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) úgynevezett Magyar Napja az előző évhez képest szerényebb kereteket kapott – ha csak azt nézzük, hogy idén nem lesz külön szabadtéri vetítés a gyalui várkastély kertjében –, és mintha a magyar meghívottak száma is csökkent volna, mégsem lehet okunk panaszra a felhozatalt illetően. A különböző helyszíneken vetített öt nagyjátékfilm, két dokumentumfilm és egy Oscar-díjas kisjátékfilm így is lefedi a teljes napot, olyannyira, hogy lehetetlen mindegyikre eljutni.

Zágoni Bálint programigazgató szerint az idei az egyik legerősebb válogatás. A magyar film megújulóban van, és végre egyre több alkotás látható a romániai mozikban is – tette hozzá.

Az egyik leginkább várt film Enyedi Ildikó Testről és lélekről című drámája, amely idén a berlini filmfesztiválon elnyerte az Arany Medvét és a kritikusok díját (FIPRESCI) is, és amelyet először vetítenek Romániában.

Bár Enyedi Ildikó végül nem jött el Kolozsvárra, a szerda délelőtti sajtótájékoztatón Borbély Alexandra, az egyik főszereplő válaszolt Zágoni Bálint moderátor és a közönség kérdéseire. Elmondta, eredetileg nem a főszerepre, hanem a pszichológus szerepére jelentkezett és a rendezőben merült fel, hogy esetleg az aspergeres Máriát is alakíthatná. Enyedi Ildikóval elvonultak, és nagyon sokat beszélgettek arról, hogy milyen karakter legyen a főhős, hogyan viselkedjen vagy öltözködjön. Addig formálták a szerepet, míg Mária életre kelt és minden szituációban működni tudott. A rendező hasonló módon járt el a másik főszereplővel, Morcsányi Gézával is, aki egyébként nem hivatásos színész, hanem dramaturg és műfordító. „Külön-külön instruált, majd egyszer csak összeeresztett bennünket” – fogalmazott Alexandra. Szerinte Géza nagyon intelligens és alázatos személy, aki beletette a lelkét a filmbe. A színésznő később elárulta, a szarvas alteregóját csak mozivásznon látta, de feltűnt neki, hogy mennyire hasonlít rá. Enyedi Ildikó jó érzékkel, tudatosan  a színészekhez igazodva választotta ki a hím és nőstény állatot. A filmet ma, június 7-én 20:30-tól láthatjuk a Florin Piersic moziban, majd holnap, június 8-án 21:45-től a Victoria moziban.

A mai sajtótájékoztatóján részt vett Hajdu Szabolcs rendező és színésznő felesége, Török-Illyés Orsolya is, akik a rendhagyó körülmények között rendezett, forgatott és vetített Ernelláék Farkaséknál című filmről beszéltek. A film Karlovy Varyban elnyerte a Kristály Glóbuszt, annak ellenére, hogy úgy fogtak hozzá a színházi darab filmes adaptációjához, hogy nincs veszíteni valójuk, legfeljebb nem mutatják meg senkinek. Költségvetés hiányában a filmet saját lakásukban, személyes tárgyaik díszletei között, gyermekeik és Szabolcs egyetemista diákjaival közreműködve forgatták. Mindössze 12 nap alatt meg is lett a film. Amikor megnyerték a Kristály Glóbuszt, úgy döntöttek, hogy nem fújják fel a dolgot, és a forgalmazást ugyanolyan lazán kezelik, ahogy a forgatást is. Innen jött az ötlet, hogy lakásvetítések keretében mutassák be az alkotást: az első vetítést éppen otthonukban tartották. Azóta mintegy 80 vetítésen vannak túl, és terveik között szerepel az erdélyi lakásokba is eljuttatni – árulta el Hajdu Szabolcs. Török-Illyés Orsolya hozzátette: nem érezték azt, hogy túl közel engedik a nézőt, mivel az egésznek volt egy kutatás jellege. Akárcsak az orvos távolságot tart a pácienstől, úgy nekik is sikerült kizárniuk a személyességet. Bár a filmet a tavaly ősszel a Filmtettfeszten már láthatta a közönség, aki lemaradt, ma, június 7-én 15:45-től a Tisztek Házában, illetve holnap, június 8-án 20 órától a Iulius Mallban nézheti meg.

A Magyar Napon vetítik Bereczki Csaba Soul Exodus című zenés dokumentumfilmjét, mely idén elnyerte a Magyar Filmakadémia legjobb dokumentumfilm díját. A film a klezmert játszó Nazaroff fivérek portréját rajzolja meg, miközben világot járó utazásaikba is bepillantást enged. A részben Romániában forgatott filmről a rendező elmondta: a fejében már azelőtt összeállt a dokumentumfilm, mielőtt rátalált volna a zenészekre, akikben az a közös, hogy kelet-európai zsidó gyökerekkel rendelkeznek, de ők már az Amerikai Egyesült Államokban születtek. Az erdélyi születésű Csaba meggyőződése szerint a zenével bármit el lehet mesélni, így a negyedik, ötödik generációs amerikai zsidó fiatalok identitáskeresését is. Később elmondta: miután „képbe került”, személyessé vált számára a film, ezt fölvállalva igyekezett odafigyelni a természetesség és az őszinteség megőrzésére. A filmet ma 18 órától a Florin Piersic moziban, és holnap, június 8-án 17 órától a Iulius Mallban vetítik.

Különleges vállalkozásba kezdett Varga Ágota rendező, amikor szentendreiként egy szintén szentendrei, de erdélyi gyökerekkel rendelkező, gyűjtőszenvedélyéről híres szobrászról, Sipos Gáborról kezdett dokumentumfilmet forgatni. A rendezőt leginkább az 1980-ban disszidált orvos titkosszolgálati dossziéja érdekelte, de alanya nem akart erről nyilatkozni. Ellenállását látva az is felmerült benne, hogy esetleg kettős ügynök volt, azért nem hajlandó erről az időszakról beszélni – magyarázta a sajtótájékoztatón Ágota. Sokat beszélgettek, végül Sipos József úgy ment bele a forgatásba, hogy ő választotta ki a beszélgetőpartnereit. A régi ismerősökkel való beszélgetések feltépték a régi sebeket és elfeledett sérelmeket. A történet csavarja, amikor Sipos Gábor szekusdossziéja révén szembesül azzal, hogy legközelebbi ismerősei jelentettek róla, ráadásul azt követően, hogy Németországba disszidált. Sokkhatásként érte annak megtapasztalása hogy „Erdélyben a barátság és a besúgás egy és ugyanaz” – idézte interjúalanya megállapítását Varga Ágota. A filmet ma kora délután vetítették, de június 11-én 12 órától újra látható lesz a Sapientián.

A Magyar Nap keretében a következő filmeket láthatjuk még:
- ma, június 7-én 16:30-tól a Sapientián és június 8-án, 17 órától a Iulius Mallban vetítik Az állampolgár című filmet (rendezte: Vranik Rolnad);
- ma, június 7-én, 22 órától a Szamos parton és holnap 21 órától a Iulius Mallban a Kút című filmet (rendezte: Gigor Attila);
- ma, június 7-én, 20 órától a Dacia moziban és június 9-én, 21:30-tól a Iulius Mallban A martfűi rémet (rendezte: Sopsits Árpád);
- végül de nem utolsó sorban a Mindenki című Oscar-díjas kisfilmet az Ernelláék Farkaséknál című film mai vetítése előtt látható.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21495
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.
És mennyi a képen látható… izének az előállítási költsége?
A jelek szerint nem matematikusi képességei miatt szerepeltetik a szíriai csapatban.
A két rabló százezer lejt vitt el.