Az Egyesült Államokba érkezett Iohannis, gyorsan ki is tüntették

A demokrácia és a jogállamiság őrzőjének nevezték. Pénteken Trump is fogadja.
Hirdetés

Az Amerikai Zsidó Bizttság (AJC) Light Unto the Nations (Fény a nemzetekre) elnevezésű elismerését vehette át hétfőn Klaus Iohannis román államfő.

Iohannis szinte az egész hetet az Egyesült Államokban tölti, látogatása végén, pénteken pedig Washingtonban fogadja őt Donald Trump amerikai elnök is.

A kitüntetés hétfői átnyújtásakor az AJC-t képviselő Allan Reich a jogállam támogatójának nevezte Johannist amiatt, ahogy a korrupció büntethetőségének csökkentését célzó 13-as sürgősségi kormányrendelet ügyében eljárt. Egyben „az erkölcs hangjaként” emlegette őt.

„Az év elején, miközben Bukarestben százezrek vonultak az utcákon a kormány korrupcióellenes harc akadályozását célzó, vitatott erőfeszítései ellen, az ország államfője, Klaus Iohannis a történelem jó oldalán állt, és az átláthatóságot, a jogállamiságot é a szabadságot támogatta” – hangzott el amondta Reich.

Iohannis az elismerést megköszönve közölte, a demokrácia és a jogállamiság megerősítésén dolgozik majd, Romániában és globális szinten egyaránt. Hozzátette, Románia a NATO és az EU tagjaként az EU transzatlanti kapcsolatainak egyik legfőbb tartópillére kíván lenni.

Hirdetés

A katonai együttműködés kapcsán kijelentette, hogy az európai rakétapajzs Deveselura telepített elemeinek befogadása stratégiai partnerség egyik legfontosabb projektje.

Iohannis azt is leszögezte: nem szabad megengedni, hogy az antiszemitizmus rontsa a demokráciák egészségét, Romániát pedig olyan országnak nevezte, amely szembenézett a múltjával, és a diszkriminációellenesség hirdetőjévé vált.

A Iohannis által kapott kitüntetés az AJC legmagasabb rangú elismerése, amelyet csakis állam- vagy kormányfőknek ítél oda a béke, a biztonság, a demokrácia és az emberi értékek nemzetközi érvényesítéséért.

Hirdetés