Így került a szerb rendőrök kezére a szökevény Sebastian Ghiţă

A többrendbeli korrupcióval gyanúsított volt szociáldemokrata képviselő maga számolt be egy bukaresti újságírónak elfogása körülményeiről.
Hirdetés

Először beszélt újságíróval, az Evenimentul Zilei napilap munkatársával, Dan Andronickal Sebastian Ghiţă volt parlamenti képviselő, egyebek közt arról, hogyan fogták el őt a szerb rendőrök.

„Megkérdeztem, miért tette, miért mutatott fel hamis iratokat, amikor egyértelmű volt, hogy őt keresik, nem véletlenül igazoltatták. Azt mondta, akkor így látta jónak, mert megtanulta a kosárlabdából, hogy a meccset az utolsó másodpercig játszani kell. Talán megmenekült volna… Azt is megkérdeztem, félt-e. Azt mondta, igen. Azt hitte, román rendőrök. Kicsit megnyugodott, amikor a szerb rendőrségre vitték” – mesélte Andronic arról, mit felelt neki a korábbi honatya, amikor arról kérdezte, mi vitte rá, hogy hamis iratokkal próbálja igazolni magát.
 

an Andronic az evz.ro oldalon közzétett riportjában azt írja, Ghiţă elfogása nem pontosan úgy történt, ahogyan azt a romániai sajtó prezentálta. Ghiţă azért menekült el Romániából, mert attól félt, hogy fizikai és lelki épsége veszélyben van. Belgrádban, egy kis halászétteremben fogták el és vették őrizetbe.

„A testvérét követték, őt már a határon regisztrálták, Isztambulban landolt április 13-án, autót bérelt, és Szerbia felé indult. Az Interpol onnantól követte, hogy beült az autóba, mert, mint azt gyanítottam, volt néhány ember, akit azonnal követni kezdtek, amint kiléptek az országból. Sebastian Ghiţă az első volt közülük. Nem tudom, hogy a két testvér hogyan kommunikált egymással, hogy ez volt-e az első találkozásuk, az viszont biztos, hogy abban a házban találkoztak, amelyben Ghiţă lakott Belgrádban. Miután pár órát beszélgettek, elmentek enni. 10–15 percet mentek gyalog, véletlenszerűen választották ki az éttermet. Már akkor a rendőrök figyelték őket. Amint leültek az asztalhoz, az egyik rendőr lefényképezte őket a telefonjával, és elküldte a képet azonosításra és jóváhagyásra. Amint visszaigazolást kaptak a kilétéről, a rendőrök akcióba léptek. Az étterembe vagy húsz, Interpol feliratú mellényt viselő rendőr tört be, elkérték az irataikat, és őrizetbe vették őket. Azt már önök is tudják, hogy hamis diákigazolvány volt nála, Aleksandar Ivanovic névre. Ghiţă körülnézett, hogy merre menekülhet, de körbevették” – olvasható Andronic riportjában.

Az újságíró saját állítása szerint pár nappal ezelőtt, Belgrádban találkozott Sebastian Ghiţával, miután a volt képviselőt 200 000 euró óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Hirdetés