Ingyen repüléssel csábítanák haza a románokat ünnepelni

Vonattal is ingyen lehetne hazajönni a 2018-as centenáriumra, ha megszavazzák a PNL ötletét.
Hirdetés

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal a javaslattal rukkolt elő, hogy kapjanak ingyenes vonat- vagy repülőjegyet az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumára hazautazó, külföldön élő román állampolgárok 2018. november 26. és december 9. között, hogy „egyesítsék a román családokat”. A törvénytervezet értelmében ez a román állam kötelessége.

„A Románia területén tartózkodó román állampolgárok kapnak egy ingyenes, menettérti vonategyet másodosztályra 2018. november 26. és december 9. között, a külföldről hazaérkező román állampolgárok pedig egy ingyenes utazást a Tarom légitársaság járataira vagy vonatjegyet” – áll a szenátus elé beterjesztett jogszabályjavaslatban, amit 26 liberális honatya – köztük Raluca Turcan ügyvivő pártelnök – írt alá.

A jegyeket a rendelkezésre álló helyek függvényében adnák ki a román állampolgárságot bizonyító okiratot felmutatóknak, a Román Vasúttársaságnak (CFR) és a Taromnak pedig a román államkasszából, a közlekedésügyi minisztérium közvetítésével térítenék meg azok árát.

„Ezzel a kezdeményezéssel egyesíteni szeretnénk a román családokat a gyulafehérvári nagy egyesülés 100. évfordulójára. (…) A nagy egyesülés büszkeséget, örömet és hazafiságot ébreszt bennünk. (…) A román állam kötelessége lehetőséget teremteni arra, hogy azoknak, akik haza szeretnének jönni, de nincs meg az ehhez szükséges anyagi erőforrásuk, hazajöhessenek. (…) Az anyaország így mutatja meg, hogy a jelentős történelmi pillanatokban nem feledi el fiait. Jelzés lenne arra, hogy függetlenül az anyagi nehézségektől, erősebb az öröm, hogy a közelünkben tudhatjuk azokat, akik románul élnek és éreznek, a román állam pedig testvéri kezet nyújt nekik” – áll a törvénytervezet indoklásában, amit Florin Roman PNL-s parlamenti képviselő írt alá.

A liberálisok szerint mintegy 4 millió román állampolgár dolgozik külföldön, és „egy részük a legjobb esetben is legtöbb kétszer jön haza feleségéhez, gyermekeihez vagy rokonaihoz és barátaihoz”.

Hirdetés