Nézünk, mint a moziban
Timi
2017. május 31. szerda, 20:01
A fél napunk ráment arra, hogy átnyálazzuk a rendkívül gazdag programot. Egy biztos: nem fogunk unatkozni az elkövetkező bő egy hétben.
Az egyik biztos jele annak, hogy vészesen közeleg a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF): Kolozsvár szívében ismét megjelentek azok a piros építmények, melyek a rendezvény ideje alatt többek között a VIP-meghívottakkal tartott beszélgetések színhelyeként funkcionálnak, ugyanakkor egyre több járókelő kezében ott van az AperiTIFF programfüzet frissen beszerzett példánya. Nagy a nyüzsgés a TIFF-ház körül is, az egész belvárosban érzékelhető, hogy valami készül.
 

Nem véletlenül, ugyanis június elsején gyermeknapi vetítéssel, illetve Christine Ott Lotte, mon amour című mozikoncertjével startol Erdély nagybetűs filmfesztiválja, az immár tizenhatodik kiadásához érkező TIFF. A hivatalos megnyitóra azonban csak pénteken, 20:45-től kerül sor a Főtéren, ahol a King of the Belgians című filmet vetítik a rendező és forgatókönyvíró , illetve a filmben szereplő színészek jelenlétében. A minden évben különleges megnyitót ezúttal a filmben is szereplő Fekete-tengeri szirének nevű női kórus fellépése színesíti, egy ismert bolgár népdalénekesnő,  Nina Nikolina közreműködésével. A beugró a szabadtéri vetítésre 30 lej, de a Jegymester szerint már az összes jegy elkelt.

Akinek konkrét elképzelése van arról, hogy a TIFF ideje alatt vetített 225 film közül melyikre ülne be, annak azt tanácsoljuk, hogy mihamarabb vásárolja meg a belépőt, ugyanis óriási az érdeklődés a legizgalmasabb vetítések iránt, például a sztármeghívott Alain Delon jelenlétében vetített Egy zsaru bőréért (június 9., 21:45, Főtér) vagy A vörös kör (június 10., 16 óra, diákművelődési ház) című filmek iránt.

A június 7-i Magyar Nap keretében a Florin Piersic moziban, 20:30-tól láthatjuk Enyedi Ildikó a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét elnyerő A testről és a lélekről című filmjét. Bár korábban arról volt szó, hogy a vetítés a rendező jelenlétében zajlik, a szervezők legutóbbi közleménye szerint csak Borbély Alexandra és Nagy Ervin színészek, illetve Muhi András producer érkezik Kolozsvárra. Itt lesz viszont Hajdu Szabolcs rendező és felesége, a marosvásárhelyi születésű Török-Illyés Orsolya színésznő az Ernelláék Farkaséknál című film vetítése alkalmából. A filmet a Tisztek Házában vetítik 15:45-től, majd rögtön utána Deák Kristóf Mindenki című, Oscar-díjas kisfilmjét láthatjuk.  

A Magyar Nap programjában szerepel Árpád Sopsits A Martfűi rém-je (20 óra, Dacia mozi),  Bereczki Csaba Soul Exodus-a (18 óra, Florin Piersic mozi) , Varga Ágota Vasgyökerek című dokumentumfilmje (14:30 óra, Sapientia), Vranik Roland Az állampolgár-ja (16:30 óra, Sapientia) és Gigor Attila Kút-ja (22 óra, Szamos Open Air, ingyenes szabadtéri vetítés a Dónát negyedben).  A Magyar Napot a marosvásárhelyi Moonfellas indie folkegyüttes koncertje zárja a Bánffy-palotában.

Persze nem csak a magyar filmekre érdemes beülni, ugyanis bármilyen műfajban láthatunk érdekesnek ígérkező filmes alkotásokat, csak az időbeosztásunk és pénztárcánk szabhat határt.

A Román Filmek Napjain (június 8–10.) például öt játékfilmet világpremierként mutatnak be a hazai és külföldi filmes szakemberek jelenlétében. Érdekesnek ígérkezik a Regii manelelor című brit dokumentumfilm, amelyet Liviu Tipurița (BBC) rendezett és az egyik legmegosztóbb balkáni jelenség, a manele témáját járja körül. A június 7-i 19 órától kezdődő vetítés után a Kana Jambe zenekar közreműködésével rendhagyó ízelítőt is kaphatunk a népzenei alapú, balkáni ritmusokra épülő zenei műfajból.

A TIFF keretében több kultuszfilmet is felújítva vetítenek, de eddig még nem látott képkockákat láthatunk például David Lynch méltán híres Twin Peaks-jéből is. Különleges élményt ígérnek a mozikoncertek: többek között a bonchidai Bánffy-kastélyban, a Kolozsvári Transilvania Filharmónia zenei kíséretében vetített Metropolis, a piarista templomban orgonakísérettel látható Az éjféli vándor, vagy Buster Keaton A generális című némafilmje, amelyet június 5-én 20 óra kezdettel a diákművelődési házban láthatunk a francia Dialléle trió közreműködésével.

A rengeteg kísérőrendezvény (koncertek, kiállítások, beszélgetések, interaktív és kísérletező programok) közül megemlíthetjük az utóbbi tíz év romániai tüntetéseit bemutató kiállítást a Bánffy-palota alagsorában vagy Krzysztof Kieślowski világhírű lengyel rendező fotóiból nyíló tárlatot a Minervában.

Aki mindezek után sem érez kedvet a holnap kezdődő TIFF-hez, az böngéssze át a teljes programot, amely rengeteg „kincset” rejt még, csak győzze az ember kibogarászni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21402
Csúnyán megfizetjük a sztrádák hiányát: az elmúlt tíz évben egy kisvárosnyi ember halt meg közlekedési balesetben Romániában.
Ha azt hitte valaki, a román sajtó teljesen szételemezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédét, hát tévedett.
Az EKE augusztusi teljesítménytúrája teljesen kimerít és teljesen feltölt. Kipróbáltuk, működik.
Ha az ember elolvassa a szöveget, azt a kérdést is felteheti magának, hogy ez a cikk jogos felháborodásból, vagy éppen megrendelésre született.
A megtámadott emberek állapota súlyos.
Kolozsváron huszadik éve rendezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót, amely kilenc éve a Kolozsvári Magyar Napok egyik állandó és fő tartópillére is.
Egyelőre nem tudni, hogyan került az állat a sztrádára.
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.