A román idegen nyelvként való tanulását hangsúlyozta a tanügyminiszter

Még mielőtt bárki félreértené: nem az idehaza élő kisebbségek, hanem a külföldön élő románok gyermekei számára szeretné megkönnyítené a nyelvtanulást.
Hirdetés
A román nyelvoktatás az identitásmegőrzés kulcskérdése a külföldön élő románság számára, ezért Bukarest bővíteni akarja a külföldi nyelvoktatási hálózatot – hangoztatta Andreea Păstîrnac, a külhoni románságért felelős miniszter egy az elvándorolt románságról szóló vasárnapi rendezvényen. A szaktárca vezetője arra figyelmeztetett, hogy egyre több külföldre települt román családban a gyermekek – bár tudnak románul – már nehezen tudják kifejezni magukat anyanyelvükön.
 
Pavel Năstase oktatási miniszter beszámolt arról, hogy a külföldi román nyelvoktatási programban jelenleg 134 tanár vesz részt, akik több mint 12 ezer gyereket tanítanak 859 csoportban, 523 iskolában. Hozzátette: a külföldre települtek gyermekei számára Romániában csaknem 5900 helyet tartanak fenn az állami felsőoktatásban. Năstase szerint arra lenne szükség, hogy a befogadó országokban, ahol nagyszámú román közösségek élnek,
 

bekerüljön az iskolában oktatható idegen nyelvek közé a román nyelv.

 
Liviu Papadima, a rendezvényt szervező Bukaresti Tudományegyetem rektorhelyettese szerint a román nyelvtanfolyamokat tavaly mintegy 7200 tanuló végezte el Spanyolországban és 4500 Olaszországban. Megszervezésük nem könnyű feladat, hiszen a tanintézmények, és helyhatóságok rugalmas hozzáállására és megfelelő nyelvtanárra van szükség – tette hozzá.
 
A külhoni románság napját 2015 óta ünneplik május utolsó vasárnapján. Ebből az alkalomból Klaus Iohannis államfő is köszöntötte külföldön élő honfitársait. „Azt szeretném, hogy a románok, bárhol is élnének és bármilyen területen is dolgoznának, támogassák egymást, és vegyenek részt az őket is érintő döntések meghozatalában” – olvasható az elnök üzenetében.
 
Rámutatott: az állam azzal fejezheti ki elismerését a külföldön dolgozó nagyszámú románság iránt, ha segíti őket. Iohannis szerint tavaly történt némi előrelépés a konzuli szolgáltatások bővítése és az oklevelek honosítása terén, de sok még a tennivaló.
 
A statisztikák szerint a rendszerváltás óta, de főleg az uniós csatlakozás óta eltelt évtizedben, legalább hárommillió román állampolgár hagyta el szülőföldjét és költözött Nyugatra, emiatt a lakosság száma 20 millió alá csökkent. 

Hirdetés