A boldogság után a folyóban is úsztak a kolozsvári kosarasok

A Szamosban ünnepelte ötödik bajnoki címét az U férfi kosárlabda-csapata.
Hirdetés

Aligha gondolta 1996-ban Dragan Petricsevics, hogy hagyományt teremt: az U férfi kosárlabda-csapatának akkor alig 27 éves szerb edzője a döntő első, elvesztett meccse után fogadta meg, hogy amennyiben csapata legyőzi a Steauát, ő ruhástól megfürdik a Szamosban. A kolozsvári csapat nyert, Petricsevics fürdött, és azóta minden bajnoki cím után ugranak a Szamosba az edzők és játékosok.

Bukaresti fotók: Manases Sándor

A legfrissebb fürdés szombat délelőtt volt, mert az U-BT csapata ezúttal Bukarestben nyerte meg a döntő harmadik meccsét 75:61-re, ezúttal is a Steaua ellen, és hát előbb haza kellett utazni. A repülőtérről viszont – a szurkolók autóinak dudálásától kísérve – egyenesen a Horia Demian sportcsarnok előtti placcra buszozott a társaság, és Mihai Silvăşan edző, a bajnoki trófeával a kezében, elsőként csobbant a nem túl meleg vízbe. Ő már rutinos fürdőző, hiszen a legutóbbi, 2011-es bajnokcsapat kapitánya volt, akárcsak a csapatmenedzser Branko Csuics.

A jelenlegi játékosok közül viszont csak az amerikai Kyndall Dykes maradt a hat évvel ezelőtti győztesek közül, bár időközben ő is tett egy kitérőt az ukrán, majd izraeli bajnokság felé, valamint Marosvásárhelyre. Folyt a víz, a sör és pezsgő, jó 15-20 percet lubickolt a csapat a mintegy 200-300 szurkoló derültségére, csak a döntő legjobbját, a szenegáli centert, „Uzi” Barrót volt nagyon nehéz meggyőzni a hagyományápolás fontosságáról.

Hirdetés

A kolozsvári férfi kosárlabdázásnak az idei az ötödik felnőtt bajnoki címe 1992, 1993, 1996 és 2011 után. Két ember van, aki mind az ötből kivette a részét: Dorin Pintea másodedző és Mircea Cristescu, a klub alelnöke játékosként a 90-es évek mindhárom sikerének részese volt.

Az idei szezon különlegessége, hogy az U-BT az összes lehetséges trófeát (bajnokság, Román Kupa, Szuperkupa) begyűjtötte egy gyakorlatilag pályakezdő szakember vezetésével: a játékkal alig két éve felhagyó Silvăşan első vezetőedzői szezonjában, 32 évesen mindent megnyert Romániában.

Az U-BT bajnokcsapata: Filip Adamovics, Ousmane Barro, Wilhelm Brosser, Kyndall Dykes, Tudor Gheorghe, Tudor Jucan, Vaidas Kariniauskas, Kuti Nándor, Vlad Moldoveanu, Andrei Mureşan, Makszim Pusztozvonov, Alekszandar Rasics, George Toth, Török Rolland.
A férfi kosárlabda Nemzeti Liga 2016/2017-es szezonjának végeredménye: 1. Kolozsvári U-BT, 2. Bukaresti Steaua CSM Eximbank, 3. Nagyváradi VSK, 4. Nagyszebeni CSU, 5. Temesvári BC, 6. BCM U Piteşti, 7. Marosvásárhelyi Maros KK, 8. SCM Craiova, 9. Galaci Phoenix, 10. Bukaresti Dinamo. A Nagybányai Olimpic szezon közben visszalépett. 

Hirdetés