Letartóztatták az ötödik személyt a manchesteri robbantó környezetéből

A Manchester közeli Wigan településen vették őrizetbe. A merénylő öccsét és apját pedig Tripoliban.
Hirdetés
Újabb személyt tartóztattak le ma délután a manchesteri robbantással kapcsolatban, közölte szerda este a manchesteri rendőrség. A férfit Wigan településen, Manchester belvárosától 27 km-re nyugatra vették őrizetbe – írja a Mediafax. Szerda délelőtt három férfit tartóztattak le a város déli részén, kedden pedig egy 23 éves férfit.
 
A manchesteri öngyilkos merénylő egy hálózat tagja volt, jelentette ki ma délután Ian Hopkins manchesteri rendőrfőnök, a hálózat tagjai után pedig intenzív nyomozást folytatnak.
 
 
A líbiai hatóságok tegnap este letartóztatták Tripoliban a merénylő 20 éves öccsét – írja a Reuters. Utóbbiról azt állítják, másfél hónapja követik, mert azt gyanítják, csatlakozott a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez, tudott bátyja merénylettervéről, és
 

ő is támadást akart végrehajtani Líbia fővárosában. 

Szerdán ugyancsak Tripoliban tartóztatták le a manchesteri merénylő apját, de ennek okáról a hatóságok nem adtak tájékoztatást. Az apa ma (de még letartóztatása előtt) megerősítette a sajtónak, hogy az egyik, Manchesterben őrizetbe vett férfi az ő egyik fia.
 
Az MTI azt írja, hogy a líbiai hatóságok szélsőségesként tartották számon a merénylő édesapját. A hatóságok szerint az 1965-ös születésű Ramadán Abedi korábban őrmesterként szolgált a helyi rendőrség különleges alakulatánál, ahonnan végül dezertált. A líbiai hatóságok később azért kezdték el keresni, mert a férfiról kiderült, hogy csatlakozott egy terroristaként nyilvántartott tripoli fegyveres csoporthoz. 
 
Ramadán Abedi 1991 után a feleségével Nagy-Britanniába költözött, ahol politikai menedékjogot kapott. 1994-ben költözött Manchesterbe, az egyik helyi mecsetben prédikációkat is tartott. A Telegraph azt írja, az idősebb Abedi: tagadta, hogy köze lett volna fia tettéhez, és azt mondta: „Mi nem hiszünk ártatlanok meggyilkolásában. Ezek nem mi vagyunk.”
 

A németországi Düsseldorfban járt Salman Abedi, 

a manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője a robbantás előtt néhány nappal – jelentette szerdán a Der Tagesspiegel című berlini lap biztonsági forrásokra hivatkozva. Értesülésük szerint Salman Abedi május 18-án, a merénylet előtt négy nappal Düsseldorfban tartózkodott, és még aznap repülővel Manchesterbe utazott. Ezért a német biztonsági szervek most vizsgálják, hogy van-e mégiscsak német vonatkozása a hétfőn történt terrorcselekménynek.
 
Salman Abedi Németország előtt Líbiában tartózkodott, és egy prágai géppel érkezett a düsseldorfi repülőtérre. Az még nem ismert, hogy találkozott-e valakivel az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi fővárosban. Meglehet, hogy csak átszállt a manchesteri járatra, és nem hagyta el repülőtéri tranzitzónát.
 

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a merénylő mit keresett Líbiában, 

ahonnan családja származik. Az sem ismert, hogy melyik repülőtérről érkezett Prágába. Vizsgálják, hogy az észak-afrikai arab országban felkeresett-e valakit rokonai közül, és kapcsolatba lépett-e az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel – írta hírportálján a Der Tagesspiegel.
 
A német hatóságok egyelőre nem találtak kapcsolatot a merénylő és a németországi radikális iszlamista szubkultúra között, amelynek egyik központja éppen Észak-Rajna Vesztfália.
 
A Manchester Arena rendezvényközpontban hétfő éjszaka végrehajtott robbantásban 22 ember meghalt, 64 ember megsebesült. A támadás elkövetőjeként az IÁ jelentkezett, a dzsihadista szervezet saját „katonájaként” hivatkozott az öngyilkos merénylőre.

Hirdetés