Friss vért hozott egy telefonos applikáció

800 új véradó regisztrált Kolozsváron.
Hirdetés
Egy hónap alatt több mint 800 személy iratkozott fel Kolozsváron a véradók névjegyzékébe a donez450 telefonos alkalmazás segítségével. A feliratkozottak vállalják, hogy adnak vért, amikor szükség van a vércsoportjukra. Azért szerepel a 450 az alkalmazás nevében, mert a vérközpontokban egyszerre ennyi vért vesznek le a véradóktól (ebből 30 ml a véranalízisekhez szükséges).
 
Roxana Sălăgean, a donez450 applikáció kezdeményezője a Life Is Hard – Work Soft cégen belül, azt nyilatkozta szerdai sajtóértekezletén, hogy a névjegyzék nemcsak adattár azokról, akik vért adnának, hanem tájékoztató és nevelő jellegű platform is. 
 
„A platformnak két összetevője van. Az egyiket a véradók közössége alkotja, akik információkat kapnak a vérszükségletről, a másikat pedig a vérközpontok, amelyek követni tudják, hogy milyen vércsoportú véradók állnak rendelkezésre. A vérközpontok csak abban az esetben küldenek értesítést egy véradónak, ha éppen az ő vércsoportjának megfelelő vérre van szükség” – magyarázata Sălăgean. 
 
Hozzátette: a névjegyzékben nyilvántartott személyek számát idén 4000-re szeretnék növelni. A kezdeményezők úgy vélik: akciójuk megoldási mintául szolgálhat az egész országban tapasztalható vérhiányra. 
 
A sajtótájékoztatón jelen volt Adriana Sime is, a kolozsvári vérközpont igazgatója, aki tisztázta, hogy az applikáció adatbázisa nem azonos a Véradók eletronikus névjegyzékével, amelyet az egészségügyi minisztérium hozott létre az Országos Hematológiai Intézeten keresztül. Ezzel együtt nagyon értékeli a kezdeményezést és a véradás népszerűsítését, amit a donez450 csapata végez.
 
Az applikációban, illetve donez450.ro honlapon a véradó maga adja meg az adatait, a hematológiai intézet adatbázisába viszont minden véradónak a hivatalos adatai kerülnek be, amelyeket a vérközpontokban dolgoznak fel. A két adatbázis nincs összekötve, a hivatalos névjegyzék bizalmas adatokként kezeli az információkat, és nem adja meg harmadik félnek, mondta Adriana Sime.
 
Az applikáció honlapja szerint Románia lakosságának 2 százaléka ad vért, míg becslések szerint 60 százalék szorul vérátömlesztésre  életének adott pillanatában.

Hirdetés