Fotó: Google Maps
Összefüggő parkok
Timi
2017. május 23. kedd, 20:36
A gond „csak” azzal van, hogy a polgármester által kiszemelt terület nem a helyi önkormányzaté, és mivel vízvédelmi terület, törvénymódosítás szükséges egyetlen fűszál megmozdításához is.
Kolozsvár és Szászfenes között alakíthatják ki az ország harmadik legnagyobb kiterjedésű, mintegy 100 hektáros közparkját. Az országban egyedül Craiován (Nicolae Romanescu park) és Bukarestben (Herăstrău park) található ekkora kiterjedésű park, így kiemelt fontosságú beruházásról lenne szó.
 
Csakhogy az Emil Boc polgármester által kiszemelt terület a Szamos Vízmű Rt. felügyelősége alatt áll, és érvényesek rá a vízilétesítményekre vonatkozó szabályozások, ezért törvénymódosításra lenne szükség ahhoz, hogy a hangzatos terv megvalósulhasson.
 
Boc a Realitatea FM rádió reggeli műsorában beszélt egy park létrehozásának lehetőségéről Kolozsvár Szászfenes felőli bejáratánál. A Szamos Vízmű Rt. 200 hektáros területéből 100 hektár megmaradna a Víz Múzeumának, amely továbbra is vízvédelmi terület lehetne, a másik 100 hektáron pedig egy pihenőövezetet alakítanának ki, mely egyformán lenne elérhető a szászfenesiek és a kolozsváriak számára.
 
A polgármester hangsúlyozta: a park kialakítása során kevésbé kártékony beavatkozásokat hajtanának végre, hogy ne legyen szükség az ott húzódó vízvezetékek lebontására. A beruházás értéke nem haladná meg a 2-3 millió eurót.
 
 
A vízmúzeum a szóban forgó területen található (Fotó: casomes.ro) 
 
A polgármester arra kérte a Kolozs megyei honatyákat, hogy dolgozzák ki a törvénymódosítás tervezetét, és terjesszék elő a parlamentben.
 
Lucian Croitoru, a Szamos Vízmű Rt. szóvivője a Boc által elmondottakra reagálva arra emlékeztetett, hogy a vízmű által kezelt terület felett a Kolozs Megyei Tanács rendelkezik. A szóban forgó 200 hektár ugyanakkor nemcsak vízvédelmi terület – ahol törvény tilt bármilyen területrendezési tevékenységet –, hanem itt található Szászfenes földalatti víztartaléka, amely a tarnicai vagy gyalui víztározókat ért esetleges szennyezés esetén ivóvízzel látná el a települést.
 
Adrian Dohotaru, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője, aki évek óta hangoztatja egy nagy kiterjedésű park létrehozásának szükségességét a Szamos partján, Boc mai bejelentésére elmondta: támogatja a polgármester kezdeményezését, de a tervről meg kell kérdezni a víz- és környezetvédelmi szakembereket, valamint a kolozsvári lakosokat is.
 
 
Az egyik parkosítható susnyás a Tóközben (Fotó: Szabó Tünde)
 
Dohotaru több javaslatot is megfogalmazott, többek között a Vasutas park rendezése, a Tóközben található zöldövezetek parkosítása, a Dónát negyedbeli Sun strand átalakítása kapcsán. Azt veti a polgármester szemére: ahelyett, hogy a kézen fekvő területekkel kezdene valamit, a parlamenti képviselőket látja el feladatokkal.
 
Boc korábban a Tóközzel kapcsolatosan már elmondta: rengeteg telekkisajátításra lenne szükség, ha ott parkot alakítanának ki, és az rendkívül időigényes és költséges folyamat.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21274
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Egy román származású holland írónő ásta elő egy névtelen levél nyomán. Mégsem égették el a zsákmányt?
Az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökének gyászszertartását a Farkas utcai református templomban tartották.
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A vallásügyi államtitkárság adataiból kiderül, az elmúlt harminc évben mennyi közpénz ment az egyházaknak. Sok.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.