Többmillió doboz cigit kellene ma visszavonni a polcokról

Százezer lejes bírságot is kaphat az a kereskedő, aki régi csomagolásban árulja a cigarettát. Ettől akár be is csődölhetnek egyes boltok.
Hirdetés
Május 20-áig vissza kell vonni a kereskedelemből a régi típusú, kis piktogramos dobozokba csomagolt cigarettát, ettől a naptól a kereskedőkre akár 100 000 lejes bírság is kiróható, ha nem szedik le a boltok polcairól ezeket – írja a Mediafax. Ám a készletek nem merültek ki, a forgalmazók paradox helyzetbe kerültek.
 
Romániának még tavaly májusban gyakorlatba kellett volna ültetnie a vonatkozó uniós irányelvet, de egyrészt kapott egy év haladékot, másrészt az irányelv gyakorlatba ültetéséről szóló törvény csak december 10-étől lépett hatályba, így fél évvel rövidült a régi szabályok szerint gyártott cigaretták értékesítési ideje. Ennek tudható be, hogy a készleten levő cigarettamennyiség számottevő része régi csomagolású, a kereskedők pedig – bár törvényesen jutottak a birtokukba, minden adót, jövedéki adót kifizettek –, nem értékesíthetik azokat.
 

A törvény szerint mától a cigarettásdobozok mindkét oldalának 65%-át az illusztrációnak kell elfoglalnia, 

és ezeket a képeket minden év január elsején cserélni kell újakra, hogy a fogyasztók ne szokják meg azokat.
 
„Olyan termékeket gyártottunk és dobtunk piacra, amelyek után minden adót és illetéket kifizettünk, miután elhagyták az adóraktárt, a kereskedők pedig beszerezték és kifizették ezeket a termékeket” – mondta el Gilda Lazăr, a JTI Románia kommunikációs igazgatója a Mediafax hírügynökségnek. „A pénzügyminisztérium kaszájába befolytak ezek az adók és illetékek, az egészségügyi minisztériumhoz a szenvedélyadó, az ifjúsági és sportminisztériumhoz a sportilleték, a Nemzeti Nyomdavállalathoz a pénz a zárjegyekre” – tette hozzá Gilda Lazăr.
 
Elmondása szerint több millió doboz cigaretta válik törvénytelenné május 20-ától egy megkésett törvény miatt, és nem azért, mert fogyasztásra nem lenne alkalmas.
 

Ha jön a bírság, csődbe mennek

A Romániai Kis- és Közepes Kereskedők Országos Egyesülete (ANCMMR) még május 12-én arra kérte a hatóságokat, hogy hosszabbítsák meg a régi, 2002/349-es törvény szerint gyártott cigaretták határidejét május 20-a utánra, ameddig ki nem merülnek a készletek.
 
A pénzügyminisztériumhoz és az Országos Adóhatósághoz (ANAF) címzett hivatalos levélben a szakmai egyesület felhívja a figyelmet a veszteségekre, amelyeket a kis boltok elszenvednek, amennyiben 2017. május 20-a után nem tudják értékesíteni a régi törvény szerint gyártott cigarettákat.
 
Mint közleményükben rámutatnak, jelentős lehet a veszteségük, ha nem adhatják el az egyébként törvényesen beszerzett árut, ellenkező esetben ugyanis 100 000 lejig terjedő összeggel bírságolhatók. Országszerte több mint 75 000 bolt árusít cigarettát. Az ANCMMR arra figyelmeztet, hogy olyan nagyok lesznek a veszteségeik, hogy kiskereskedők jó része kénytelen lesz lehúzni a redőnyt.

Hirdetés