Fotó: Szépművészeti Múzeum
Múzeumok Éjszakája
szabot
2017. május 20. szombat, 15:08
Ismét tömegek rohanják le a múzeumokat.
Szombaton, a Múzeumok Éjszakáján első ízben csatlakozik a kolozsvári Szépművészeti Múzeum a világ nagy kulturális intézményeinek ahhoz a hagyományához, hogy tíz személy a galériákban töltheti az éjszakát, miután a kiállítást maga a művész mutatja be – közölte szombaton a Kolozsvári Kulturális Központ. 
 
A tájékoztatás szerint este 19 órakor veszi kezdetét a Múzeumok Éjszakája, a galériákat körülbelül éjjel 1 óráig lehet megtekinteni. Ezután kerül sor a speciális tárlatvezetésre, amelyre tíz személyt választanak ki. 
 
„A Kolozsvári Szépművészeti Múzeum olyan kiállításprogrammal készül erre az alkalomra, amely nemcsak a múzeum kulturális hagyatékát, hanem a kortárs művészeket is a figyelem középpontjába állítja” – olvasható a Kolozsvári Kulturális Központ közleményében. Az idézett dokumentum felhívja a figyelmet, hogy premierként idén 10 művészetkedvelőnek lesz alkalma egy olyan tárlatvezetésen részt venni, amely során maga az alkotó, Marius Bercea mutatja be A Full Rotation of the Moon című kiállítását. 
 
A művész által vezetett tárlatáltogatás éjjel 1 óra után kezdődik, és körülbelül két órát tart, majd a tíz látogatónak lehetősége lesz a múzeumnak otthont adó Bánffy-palota valamelyik szobájában aludni. A Szépművészeti Múzeum ezzel a premierrel felzárkózik a világ nagy galériáinak hagyományához. A jelentkezőket arra kérik, hogy hozzanak magukkal hálózsákot – teszi hozzá a közlemény. Jelentkezni a Kolozsvári Kulturális Központ közösségi oldalán lehet, a tíz résztvevőt a központ, valamint a múzeum képviselőiből álló zsűri választja ki. 
 
 
A Múzeumok Éjszakájára több más kolozsvári intézmény is megnyitja kapuit: a Babeş-Bolyai Tudományegyetem őslénytani-rétegtani múzeuma például azon élőlények világát mutatja be, amelyek a Kárpát-medencét egykor ellepő tengerben éltek. Nyitva tart szombat este a BBTE viváriuma, valamint történelmi és ásványtani múzeuma is. 
 
Nyitva lesz a Múzeumok Éjszakájának egyik slágerhelyszíne, a kolozsvári Történelmi Múzeumhoz tartozó, főtéri patikamúzeum, amely gyógyszerésztörténeti érdekességekkel várja a látogatókat. A Néprajzi Múzeumban kortárs kerámiaművészeti tárlat, a Caolin tekinthető meg, az érdeklődők művészek és a kolozsvári képzőművészeti líceum tanárainak vezetésével a a kerámiaművészet gyakorlati oldalával is megismerkedhetnek. 
 
A Múzeumok Éjszakáján Kolozsváron nyitva tart a sétatéri Kaszinó Kulturális Központ, valamint a Szabók bástyája is, ahol kürtszóval, fáklyákkal és szász karneváli hangulattal várják este 21 órakor a látogatókat. 
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21225
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.