Ilyen lesz a Bukarestben épülő gigamecset (GALÉRIA)

Európa legnagyobb muszlim kulturális központja lesz.
Hirdetés

Közzétette vallási ügyekkel foglalkozó török hatóság a Bukarestbe tervezett mecset és kulturális komplexum látványterveit. A teljes műszaki terv elkészülése után az építkezést még az idén elkezdik.

A muszlim kulturális központ a török állam finanszírozásával épül Bukarestben, 11 ezer négyzetméteres területen. A központ a Romániai Muszlim Kulturális Muftiság tulajdona lesz, amely 2015 májusában kormányhatározatban kapta meg a terület 49 évre szóló használati jogát.

A telken, amely a Romexpo kiállítási központ mellett terül el, a mecset mellett könyvtár és muszlim tanulmányi központ is épül majd.

Juszuf Murat romániai főmufti két éve azt mondta: a tervezettnél nagyobb mecset egyetlen európai fővárosban sincs. Mint mondta, a könyvtárban nem lesz helye a radikális iszlám irodalomnak. Ezzel éppen azt akarják megakadályozni, hogy a radikális, fundamentalista eszmék teret hódítsanak Romániában. Az a cél, hogy a muszlim fiatalok megfelelő módon ismerjék meg a Korán tanítását – mondta.

Hirdetés

A központ helyszínéül nem véletlenül választották Bukarestet, mivel a fővárosban közel tízezer muszlim hitű él, közülük mintegy ötezren külföldi állampolgárok. Bukarestben ugyanakkor csak négy kisebb mecset működik.

Románia legnagyobb mecsetje Konstancán van. A romániai muszlim közösség zöme, összesen mintegy 70 ezer személy Dobrudzsában él.

Hirdetés