Régizenészek, Csíkszeredában a helyetek!

Közel negyvenéves múltra tekint vissza a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, mely Romániában egyedülálló módon, immár tíz éve szervez mesterkurzusokat régi zenészek számára. Június közepéig lehet jelentkezni.
Hirdetés
Idén július 9–14. között zajlik a közel négy évtizedes múltra visszatekintő Csíkszeredai Régizene Fesztivál, melynek immár tizedik éve kísérője az ország egyetlen Régizenei Nyári Egyeteme. A két eseményt három jubileum is övezi: a reformáció emlékéve, Claudio Monteverdi születésének 450. és Georg Philipp Telemann halálának 250. évfordulója.
 
A Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület által szervezett Régizenei Nyári Egyetem tíz év alatt 420 diáknak állított ki oklevelet, a résztvevők mintegy fele Hargita megyéből, a többi résztvevő Románia más szegleteiből és Magyarországról érkezett. Az érdeklődés évre évre nő, így a mesterkurzus kínálata is növekedik: 2016-ban immár 12 képzést indítottak.
 
Ettől az évtől a szervezők eltérő költségvonzattal járó, aktív és passzív hallgatói státust is létrehoztak: a jelentkezők eldönthetik, csak megfigyelő résztvevőként vesznek részt, vagy egyéni hangszeres gyakorlást is igényelnek.
 
„A tizedik nyári egyetemet szeretnénk méltóképpen megünnepelni: a fesztiválon is részt vesznek az egyetem diákjai, ez is egy bejáratott különlegesség, hogy egymással kapcsolatban áll a két rendezvény: a fesztivál koncertjei előtt is fellépnek a diákok, utcazenélni is szoktak, a kurzuszáró koncert pedig, amelyen bemutatkoznak a diákok és megmutatják, hogy mit tanultak, a fesztivál hivatalos programjának a része” – mondta Ferencz Angéla menedzser az idei tervekről.
 
A fiatal és pályakezdő zenészeknek idén is neves előadóművészek és tanárok tartanak többnyelvű mesterkurzusokat Csíkszeredában. Újdonság, hogy idén a mesterkurzusok sorában a tanárok és a diákok javaslatára kóruséneklést is tanítanak. Vezetője Ványolós András énektanár és kórusvezető, aki a fesztivál visszatérő fellépője.
 
A választható képzésekről, az oktatókról és a jelentkezési feltételekről a www.regizene.ro honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők. Jelentkezési határidő: június 12.
 
A nyári egyetem alatt az oktatáson kívül idén is lesznek szakmai előadások. Míg Fodor Csaba magyarországi előadóművész Internetes források és digitális eszközök a régi zene szolgálatában címmel tart előadást, Sam Chapman svájci lantművész az Alexander-technikát ismerteti meg a hallgatósággal. A romániai előadók közül a lamentációk műfaját Szabó András csíkszeredai zenetanár, a reformáció zenéjét Péter Éva kolozsvári egyetemi előadótanár ecseteli majd. A szakmai előadásokra nem szükséges előzetes bejelentkezés – írják a szervezők.

Hirdetés