Közpénzből iPhone 7-est – szeretik a közintézményeknél a csúcstelefonokat

A fontos emberek mégsem használhatnak valami szakadt kínai tákolmányt, nemde?
Hirdetés

Harmincöt romániai állami intézmény vásárolt be az Apple legújabb típusú, iPhone 7 telefonjaiból, amelyek általában a legdrágább készülékek a piacon – derül ki az állam online közbeszerzési platformján, a SEAP-on lebonyolított tranzakciókból.

A Gândul összesítéséből kiderül, hogy bizonyos állami szervek csak egy-két ilyen készüléket vásároltak a csúcsvezetésnek, elnöknek, igazgatónak, más intézményeknél azonban el sem tudják képzelni a köz szolgálatát az almás telefonok nélkül és veszettül költötték a közpénzt a méregdrága iPhone-okra.

Ilyen például a caracali polgármesteri hivatal, amely március-áprilisban

30 502 lejt (vagyis mintegy 6 800 eurót) költött tíz darab iPhone 7 és iPhone 7 Plus telefonra.

Az állami intézmények közül elsőként a Számvevőszék szerzett be egy iPhone 7-est, három nappal a készülék romániai bemutatója után, 2016 szeptemberében. Másodiknak az Agerpres hírügynökség igazgatójának vásároltak egyet, majd a bukaresti műszaki egyetem szerzett be öt iPhone 7-est (arany- és rózsaszínben) és két régebbi típust.

Aranyos kis történet az Olt megyei tanácsnak alárendelt megyei őrző-védő szolgálaté, ahol az alkalmazottak az igazgató távollétében (éppen megnősült) vásároltak be iPhone-okból. Emil Popa igazgató azt mondta: a rövid kimaradás éppen visszatért hivatalába és semmiről nem tud, az intézmény költségvetésében nincs pénz elkülönítve iPhone-ok vásárlására. Ennek ellenére a hivatal gazdagabb lett két készülékkel, és szegényebb közel 7 000 lejjel. A vásárlók azt is beírták a SEAP-on megjelenő ajánlatkérő hirdetésükbe, hogy a két telefon feltétlenül matt fekete legyen, semmiképp sem fényes.

Imádják a csúcstechnológiát a Târgu Jiu melletti Peştişani-ban is, ahol a polgármesteri hivatal május elején közel 4 000 eurót költött két iPhone 7-esre (egy feketére és egy rózsaszínre) és három darab márciusban megjelent Samsung Galaxy S8-as csúcskészülékre.

A Nagybánya melletti Kővárremetén a polgármesteri hivatal három Samsung Galaxy telefon mellett beszerzett egy Macbook Air 13 laptopot is összesen 10 500 lejért. További 993 lejt költöttek három telefontokra és egy Samsung telefon-akkumulátorra.

Szintén iPhone 7-est vásárolt, mégpedig arany színben, a Dolj megyei Celaru községháza és a kiskapusi polgármesteri hivatal is egy – ezüst – iPhone 7-essel villoghat.

Nem kevesebb, mint 11 darab iPhone 7-est

Hirdetés

és két régebbi modellt szerzett be a reptereket felügyelő társaság összesen több mint 9 100 euró értékben, a măgurelei atomfizikai kutatóintézet pedig mintegy 3 400 eurót fizetett öt ilyen készülékre.

Egy bukaresti SRI-alakulat két ilyen telefont vásárolt összesen mintegy 7 500 lejért, viszont a hadsereg vezérkara hat iPhone 7-est szerzett be több mint 4 100 euróért.

A kormány főtitkársága négy iPhone 7-est vett 2 060 euróért, a nemzeti bank csak kettőt, az Állami Pénzverde viszont vásárolt 13 darabot a korábbi modellből, az iPhone 6S-ből, összesen mintegy 7 000 euróért.

A DNA nem kért a legújabb iPhone-ból, csak régebbi modellekhez vett kiegészítőket, vásárolt viszont egy iPhone 7-eshez való

bőrtokot potom 360 lejért.

A fentieken kívül még egy sor állami intézmény vásárolt iPhone 7-est, legalább egyet, de esetenként akár ötöt is, például a Buzău, a Fehér és az Arad megyei tanács, a kolozsvári polgármesteri hivatal, az országos vízügyi társaság, az észak-keleti regionális fejlesztési ügynökség vagy a mezőgazdasági kifizetési ügynökség.

Hirdetés