Gondot okoz a munkaerőhiány Szatmár megyében

A bejegyzett munkanélküliek inkább segélyen tengődnek, mintsem dolgozzanak, a külföldi befektetők pedig inkább továbbállnak – állítják a szakemberek.
Hirdetés
Szatmár megyében a legtöbb cég munkaerőhiánnyal küzd. A cégeknek nem feltétlenül szakképzettekre, hanem olyan munkásokra van szükségük, akik szeretnének tanulni, hisz a nagy vállalatok képzést nyújtanak új alkalmazottaiknak – mondta Iuliu Cadar, a Német-Román Gazdasági Egyesület elnöke csütörtökön, a megyei munkaerő-elosztó ügynökség (AJOFM) képviselőivel tartott megbeszélésen.
 
Cadar tapasztalata szerint a fogyatékkal élőkben sokszor nagyobb munkavágy van, mint az egészséges munkanélküliekben. A cégekhez sok munkanélküli csak azért jelentkezik, hogy megkapja a segélyhez szükséges pecsétet, miszerint alkalmatlan a munkára. „Mi úgy gondoljuk, hogy van munkaerő, de többségük nem akarja, hogy alkalmazzák” – fejtette ki az egyesület elnöke, aki szerint szükség van egy elemzésre arról, hogy miért nem akarnak dolgozni a munkanélküliek.
 
A romániai munkáltatók szövetsége szatmári kirendeltségének elnöke, Ciprian Costea szintén elégedetlenségének adott hangot amiatt a munkaerőhiány miatt, mondván, már a lehetséges befektetőkkel is felmerültek gondok emiatt. Az is problémát jelent, hogy az Európai Unión kívülről csak korlátozottan lehet munkaerőt alkalmazni. Costea szerint diszkrimináció, hogy az EU-n kívülről hozott munkaerőt az országos átlagbérnek megfelelő fizetéssel kell alkalmazni, míg a románt csak minimálbérrel. Az államnak jóval rugalmasabb politikát kéne alkalmaznia – jegyezte meg.
 
A Szatmár megyei AJOFM igazgatója, Simona Derşidan közölte: áprilisban 3,68%-kal csökkent a munkanélküliségi arány. A megyében 5.572 munkanélküli van, közülük 530 részesül segélyben.

Hirdetés