Újra szól a magyar country: hosszas szünet után fellép a Fonográf

Tizennégy éve nem zenéltek együtt, most is csak egyszeri alkalomra áll össze a nagy csapat.
Hirdetés

A Fonográf rendkívül kreatív alkotói munkaközösség volt, több mint zenekar – mondta Bródy János szerdán Budapesten sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legjobb együttese 2018. február 16-án a Sportarénában lép fel, 14 év szünet után.

„Mintha az idő múlásával újra felfedeztek volna minket” – fogalmazott Szörényi Levente. Hozzátette: míg az Illés együttes a beat őserejét képviselte, a Fonográf rendkívül cizellált és igényes zenét játszott, a hangszeres produkció mellett kristálytiszta vokállal.

Az MTI kérdésére Szörényi Levente elmondta: bár a zenekarozásba már jó ideje belefáradt, ez nem jelenti azt, hogy időről-időre ne lépne színpadra. Rosta Mária, a Fonográf-koncert producere hozzátette: egyszeri eseményről van szó, sem turné, sem lemez nem lesz. Megjegyezte: erős közönségigény mutatkozott egy ilyen koncertre, az elmúlt időszak teltházas Bódy-, Koncz Zsuzsa- és Zorán-koncertjei azt bizonyítják, hogy az emberek nagyon kíváncsiak a régi kedvencekre.

Mondjuk erre:

Újságírói felvetésre Szörényi Levente azt mondta, a Fonográf sokfajta zenei világot képviselt. Mint kifejtette, countryzenét azért kezdtek játszani, mert első szólólemezén, az 1974-ban megjelent Utazás című anyagán ezt a műfajt akarta kipróbálni, és ezen az albumon már valamennyi későbbi Fonográf-tag játszott.

Hirdetés

Bródy János felidézte, hogy az Illés együttes utolsó időszakában működött KITT Egylet több produkciót egyesített (Koncz Zsuzsa, Tolcsvayék és a Trió), és ez a közösség alapozta meg a Fonográfot. Bródy szerint a mai fiatal előadók közül a Margaret Island viszi tovább a Fonográf zenei hangsúlyait, hangulatát.

Tolcsvay László úgy fogalmazott, hogy a Fonográf baráti és lelki társulás is volt, miközben a zenei megnyilvánulás a végtelen szabadság jegyében zajlott. Bródy János egy kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy mivel a közönség a régi hangzásra kíváncsi, nem akarják más hangszerelésben, újragondolva játszani a dalokat, persze a hangszerek azóta modernebbek lettek.

A country and eastern stílust képviselő Fonográf (Szörényi Levente – ének, gitár; Bródy János – steel gitár; Tolcsvay László – ének, gitár, billentyűs hangszerek; Móricz Mihály – ének, gitár; Szörényi Szabolcs – basszusgitár; Németh Oszkár – dob) 1974 és 1984 között hat stúdióalbumot készített. A Fonográf I. 1974-ben, a Na mi újság, Wágner úr? 1975-ben, az FG-4 1976-ban, az Edison-Fonográf Album 1977-ben, az Útközben 1978-ban, a Jelenkor pedig 1984-ben jelent meg, miközben az együttes számos albumot készített Koncz Zsuzsának, Halász Juditnak és a Fonográf zenélt az István, a király című rockopera felvételén is. A zenekar készített angol nyelvű lemezt, számos helyen fellépett Nyugat-Európában is. Legutóbb 2004-ben adtak koncertet a Kisstadionban.

Hirdetés