Tizenhét vásárhelyi iskolában és óvodában diszkriminálják a magyarokat

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács állapította meg a hátrányos megkülönböztetést a Cemo panaszai nyomán.
Hirdetés

Tizenhét marosvásárhelyi tanintézmény esetében állapított meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) nyelvi jogi diszkriminációt – közölte a vásárhelyi központú Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo).

A Cemo tavaly nyáron panaszt tett a CNCD-nél 31 olyan marosvásárhelyi tanintézmény ellen, ahol a belső terekből hiányzik a kényelvűség. Ezek az iskolák és óvodák vegyes tannyelvű intézmények, ahol román és magyar osztályok és csoportok működnek.

A civil szervezet a tantermek, szaktermek, adminisztratív egységek, tanári, igazgatói irodák feliratozása, a közérdekű tájékoztatás, a faliújságok, weboldalak és Facebook-oldalak kétnyelvűségének hiánya miatt fordult a CNCD-hez.

A diszkriminációellenes intézmény eddig a következő oktatási intézmények esetében állapított meg nyelvi diszkriminációt:

Beperelték a vásárhelyi városháza illetékes igazgatóságát

A diszkriminációellenes eljárásokkal párhuzamosan, az iskolai kétnyelvűség hiánya miatt a Cemo beperelte a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal iskolákért felelős igazgatóságát, a per első tárgyalását júniusban tartják.

– Gheorghe Șincai Szakképző Líceum
– Gheorghe Coșbuc Általános Iskola
– Nicolae Bălcescu Általános Iskola
– Szász Adalbert Sportlíceum
– Ion Vlasiu Szakképző Líceum
– 1-es számú inkluzív oktatási központ
– 2-es számú inkluzív oktatási központ
– Traian Vuia Szakképző Líceum
– Serafim Duicu Általános Iskola
– Romulus Guga Általános Iskola
– Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum
– 16-os Számú Óvoda
– Elektromaros Szakképző Líceum és az alárendeltségében működő
– Gyermekparadicsom Napköziotthonos Óvoda
– Európa Általános Iskola és az alárendeltségében működő
– Mesebeli házikó Napköziotthonos Óvoda.

Hirdetés

A Cemo megjegyzi, hogy a fenti iskolák és óvodák vezetőtanácsában RMDSZ-es városi tanácsosok is vannak.

A civilek biztosak abban, hogy a 17 intézményen kívül a többi általuk bepanaszolt iskolában is megállapítja majd a diszkriminációt a CNCD, amelynek erre vonatkozó döntései a közeljövőben várhatók.

A Cemo üdvözli a Szabad Emberek Pártjának kezdeményezését
Radu Bălaş, a Szabad Emberek Pártjának (POL) tanácsosa benyújtott egy határozattervezetet, amely rendezni kívánja az iskolai kétnyelvűség ügyét. A városi önkormányzati testület csütörtöki ülésén tárgyalja a tervezetet. Ha a javaslat átmegy, az az iskolák belső tereinek kétnyelvű feliratozásáért az oktatási intézmények fenntartójaként a polgármesteri hivatal felel majd.
„Az utóbbi évek során szervezetünk többször jelezte az iskolai kétnyelvűség hiányát az RMDSZ helyi képviselői irányába sajnálatos hogy az érdekképviselet sem helyi tanácsosai, sem a marosvásárhelyi RMDSZ nem volt hajlandó érdemben ezzel az üggyel foglalkozni” – írja a Cemo közleményében Barabás Miklós programmenedzser.
Ha a városi tanács megszavazza Bălaş tervezetét, a Cemo monitorizálni fogja az abban foglaltak megvalósítását és folytatja a peres eljárást, amíg az iskolák belső terei nem lesznek kétnyelvűek.

 

Hirdetés