Még két hét, és fejest ugrunk Erdély legnagyobb film- és élvezetgyűjtő rendezvényébe

A TIFF idén minden eddiginél több külföldi meghívottat hoz el Kolozsvárra, de újdonságként lesznek digitális kütyük és egy finn fesztiválról exportált erotikus filmösszeállítás is.
Hirdetés
Az előző évekhez képest legalább háromszor több külföldi meghívottal, szokatlanul sok romantikus komédiával, kipróbálható modern digitális kütyükkel, még több gasztronómiával, kuriózumnak számító erotikus filmekkel, és nem utolsó sorban Alain Delonnal hozza lázba idén a film szerelmeseit a 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF ).
 
A június 2–11. között zajló TIFF középpontjában természetesen a filmek állnak, melyeket tematikus tömbökbe rendszerezve vetítenek – köztük többet világpremierként –, de azért érdemes odafigyelni a kísérőrendezvényekre is, melyekből idén sem lesz hiány.
 
Tudor Giurgiu, a fesztivál főszervezője a „szimbolikus nyitások” kiadásának nevezte az idei TIFF-et, elsősorban azért, mert idén először ambiciózus szakmai programokkal tesz kísérletet arra, hogy külföldi szakembereket – rendezőket, producereket, illetve a filmkészítésben érdekelt befektetőket, stb. – Kolozsvárra hozzon.
 
A fesztivál ezzel túllép eddigi határain, lehetőséget teremt az európai koprodukciós filmgyártás számára a kapcsolatok kialakítására és ápolására. Ez a nyitás annak is köszönhető, hogy az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages első alkalommal oszt ki díjakat a koprodukciók készítésének ösztönzésére a TIFF keretében.
 
És ha már a nyitásnál tartunk, idén először nemcsak romániai vagy moldáv, hanem külföldi alkotók is jelentkezhettek a Transilvania Pitch Stopra (TPS), amely a filmötletek és finanszírozók egymásra találására ad lehetőséget.
 
 
Tudor Giurgiu rendező, a TIFF főszervezője | Fotó: Nicu Cherchiu 
 
A főszervező az újdonságok között említette az egykori divatházban (Malom / Gheorghe Barițiu utca) esedékes InfiniTIFF elnevezésű programot, amelynek keretében az innováció jegyében az audiovizuális történetmesélés (storytelling) legújabb módozataival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, illetve kipróbálhatják a virtuális valóság (VR) és az interaktív mozi legújabb eszközeit. A program meghívottai között népszerű videobloggerek is lesznek.
 
Szintén új helyszínként kerül fel a fesztiváltérképre a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Torda úti épületének aulája, amely a magánkézbe került, felújítás alatt álló művészmozit helyettesíti.
 
A már bejelentett díszvendég, az életműdíjjal kitüntetett Alan Delon mellett olyan nagy nevek vonulnak majd fel a TIFF vörös szőnyegein, mint például:
 
  • a brit Sir Derek Jacobi (legismertebb filmek, melyekben szerepelt: Kiss Dorrit, Gladiátor, A király beszéde), aki Radu Mihăileanu első angol nyelvű filmjének (Povestea iubirii) bemutatójára érkezik;
  • Armand Assante négyszeres Golden Globe-díjra jelölt amerikai színész, aki a Romániában forgatott The Wanderers (rendezte: Dragoș Buliga) bemutatóján vesz részt;
  • S.S. Rajamouli indiai rendező, aki a Baahubali című történelmi kalandfilmjének folytatását hozza el Kolozsvárra, mely minden idők egyik legnagyobb kasszasikere volt Indiában;
  • Enyedi Ildikó a Berlinálén Arany Medvével díjazott Testről és lélekről című film rendezője, akit a film egyik főszereplője, Borbély Alexandra is elkísér;
  • Hajdu Szabolcs  az Ernelláék Farkaséknál című, Kristály Glóbuszt-díjas film rendezője;
  • Arnaud des Pallières francia rendező, akit felesége, a forgatókönyvíró Christelle Berthevas kísér el;
  • Damjan Kozole szlovén rendező, akit Nightlife című filmjéért Karlovy Varyban a legjobb rendezőnek járó díjjal tüntettek ki;
  • Margita Gosheva (Glory) színész, tavalyi TIFF-es zsűritag;
  • Daisuke Miyazaki japán rendező;
  • Francis Lee brit rendező;
  • Alec Secăreanu (God’s Own Country) színész;
  • Jessica Woodworth, a King of the Belgians című film rendezője és forgatókönyvírója, valamint a film szereplői, akik a megnyitó díszmeghívottai.
Tudor Giurgiu elárulta: a 16. TIFF meghívott országai Szlovénia és Ausztria, mely országok külön delegáltakkal lesznek jelen Kolozsváron.  A román meghívottak közül a főszervező kiemelte Tora Vasilescu színésznőt, aki kiválósági díjat vesz át Kolozsváron. Zsűritagként jelen lesz Clotilde Courau színésznő, Elizabeth Karlsen producer, Geoff Andrew filmkritikus és Marian Crișan rendező is. A Román Filmek Napjai versenyprogramjában Jonathan Romney kritikus, Marcin Pienkowski művészeti igazgató, Corina Șuteu volt kulturális miniszter zsűrizik.
 
A keddi sajtótájékoztatón levetítették a 16. TIFF három reklámfilmjét, köztük a legújabbat, amelynek főszereplője Mădălina Diana Ghenea román színésznő. A filmben speciális effekteknek köszönhetően a színésznőt elrabló King Kong még a Szent Mihály-templom tornyára is felmászik. Mihai Chirilov fesztiváligazgató elmondta: elégedett a reklámkampányban született alkotásokkal, melyek a tavalyi koncepciót folytatva nem hétköznapi helyzetekben igyekeztek megmutatni a filmfőváros Kolozsvárt.
 
 
A sétatéri tóban támadó cápa, a kolozsvári káposzta megkóstolására életre kelt Alien, továbbá a Szent Mihály-templomra felmászó King Kong, három híres hollywoodi filmen keresztül arra utal, hogy Kolozsvár, Románia legnagyobb filmfesztiváljának helyszíneként alkalmas arra, hogy újra fontos forgatási helyszínné váljon – akárcsak Janovics Jenő idején.
 
Mihai Chirilov fesztiváligazgató a TIFF keretében vetítésre kerülő 225 film – 188 játékfilm és 37 rövidfilm – áttekintését nyújtva elmondta: az alternatív romantikus komédiák uralják az idei programot, melyeket az Alt.Rom.Com szekcióban vetítenek. A legnagyobb közönségkedvenceket szabadtéren lehet majd megtekinteni a Főtéren, illetve a Szamos Open Air Donát-negyedbeli helyszínén.
 
A Film Food szekcióban a gasztronómia kerül előtérbe: étel- és filmkülönlegességek kerülnek vetítővászonra és három mesterszakács közreműködésével terítékre is. Élvezetekből nem lesz hiány az Uránia palotában sem, ahol erotikus filmek ígérnek izgalmas időtöltést a 18 éven felülieknek. A szervezők fontosnak tartották elmondani: nem pornófilmekre kell számítani, hanem ma már ritkaságnak számító, főleg gyűjtők által megőrzött, művészi jellegű erotikus tartalomra egyenesen Finnországból.
 
Nem hiányoznak a TIFF hagyományos szekciói, így lesznek például dokumentumfilmek, határokat feszegető, provokatív alkotások, de nem marad el a környezettudatosságot hirdető EcoTIFF vagy a legfiatalabb generációkat megszólító EducaTIFF.
 
Az úgynevezett Magyar Napról a sajtótájékoztatón nem árultak el túl sok információt a szervezők. Az viszont biztos, hogy itt lesz Enyedi Ildikó és Hajdu Szabolcs is, a programot pedig a Filmtett Egyesület állította össze. Öt nagyjátékfilmet (Vranik Roland – Az állampolgár, Hajdu Szabolcs – Ernelláék Farkaséknál, Sopsits Árpád – A martfűi rém, továbbá Gigor Attila – Kút), két dokumentumfilmet (Varga Ágota – Vasgyökerek, illetve Bereczki Csaba – Soul Exodus) és az Oscar-díjas Mindenki című kisjátékfilmet nézhetjük majd meg.
 
A 16. TIFF szerencsés módon egybeesik a gyermeknappal és pünkösddel is, így a szervezők a munkaszüneti napok miatt nagy érdeklődésre számítanak. Lesznek vetítések egyébként Bonchidán, Magyarfenesen és Dankon is, ugyanakkor rengeteg olyan alkotást láthatunk, melyeket digitálisan felújítottak.
 
A kísérőprogramok közül kiemelhető a nyugati világ legismertebb lantosaként emlegetett Jozef van Wissem – Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők-jének cannes-i díjazott zeneszerzője – koncertje az evangélikus templomban, a Regii manelelor című dokumentumfilmben megjelenő Kana Jambe koncertje, az év eleji tüntetéseket bemutató kiállítás, Charlie Cunningham brit folkénekes lemezbemutatója a Farkas utcai református templomban, Christine Ott Lotte, mon amour című mozikoncertje, vagy a Public Service Broadcasting zenekar fellépése – tudtuk meg Cristian Hordilă menedzsertől a sajtótájékoztatón.
 
Visszaszámlálás indul: még két hét, és fejest ugrunk Erdély filmfesztiváljának gazdag programkínálatába.

 

Hirdetés