Eldőlt, mikor tárgyalja a szenátus a családról szóló alkotmánymódosítást

A döntés előtt kikérik egy sor parlamenti bizottság véleményét is.
Hirdetés

Június 7-e után tárgyal a szenátus plénuma a Koalíció a családért alkotmánymódosítási kezdeményezéséről – jelentette be a felsőház elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu. A javaslat az alkotmány 48. cikkelyének első bekezdését módosítaná, amely jelenleg azt mondja ki, hogy a család a házastársak szabadon megkötött házasságára alapul.

A házbizottsági ülést követően Călin Popescu-Tăriceanu úgy nyilatkozott: az alkotmánymódosításról szóló plenáris vita előtt a szenátus jogi, alkotmányossági, valamint emberjogi és kisebbségekért felelős bizottságának véleményét is kikérik – számol be az Agerpres. A jelentést június 7-ei határidővel kell megfogalmazniuk a szakbizottságoknak, a jogszabálytervezet ezt követően kerül megtárgyalásra a szenátus plénumában – ismertette az ütemtervet a felsőház elnöke.

Mint ismeretes, a képviselőház múlt héten elfogadta azt az állampolgári kezdeményezést, amely alkotmányba foglalná, hogy a család alapja egy férfi és egy nő házassága.  A javaslatot – két ellenszavazattal és két tartózkodással – az RMDSZ-frakció is támogatta.
Az alkotmánymódosítási kezdeményezést mind a képviselőháznak, mind pedig a szenátusnak kétharmados többséggel kell támogatnia, ezt követően népszavazást kell kiírni.

Hirdetés