Hat éve szemeteskukákban áll 24 millió lej Arad megyében

Jellemző romániai történet a bürokráciáról.
Hirdetés

Több mint 160 ezer szemeteskuka áll hat éve kihasználatlanul Arad megyében, mivel a megyei tanács nem osztotta szét a lakosságnak.

Az Arad megyei tanács a háztartási hulladék kezelésére nyert pénzt európai alapokból és 2010-ben közbeszerzési eljárást hirdetett a lakosságnak szánt kukákra és komposztálókra, 23,88 millió lej értékben.

A kukák és komposztálók 2011-ben meg is érkeztek a megyébe, a programot pedig 2013-ban le is kellett volna zárni, de a tárolók szétosztását nem lehetett elkezdeni, mivel a hulladékfogadó állomások és komposztáló egységek kiépítése nem zárult le. Ráadásul a munkálatokat végző cég közben csődbe ment, így csak 2015-ben sikerült befejezni az építkezéseket.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a helyi önkormányzatok sem fogadták el időben a hulladékgazdálkodással kapcsolatos határozatokat.

A több mint 160 ezer kuka és komposzttároló így évek óta használatlanul áll Arad megye több pontján, például az aradi repülőtér mellett, a szabad ég alatt. Emiatt a műanyag- és fémtárolók egy része tönkrement.

Hirdetés

De még egy darabig ott is maradnak, mivel a megyei tanácsnak még nem sikerült megállapítania, hogy milyen cégek foglalkozzanak a hulladékszállítással és feldolgozásával. És egyhamar nem is fogja, mivel az egy éve folyó eljárás nehézkessége miatt még néhány hónapig nem kezdődhet el a tárolók szétosztása a lakosságnak. Sergiu Bilcea, az Arad megyei tanács alelnöke elmondta a news.ro hírügynökségnek, hogy talán az év végéig sor kerül erre is, ha minden jól megy és senki nem támadja meg a versenytárgyalás eredményét. A tönkrement tárolók helyett újakat vesznek – tette hozzá.

Ha a kukák az év végén eljutnak a lakossághoz, éppen letelik a hét év a beszerzésük óta.

Hirdetés