Elképesztően sok orvos hagyta el az országot

Orvosválság van az egészségügyi miniszter szerint.
Hirdetés

Orvosválsággal kell megküzdenie az országnak, miután hozzávetőlegesen 12.000 szakember külföldre vándorolt – nyilatkozta Florian Bodog egészségügyi miniszter a Digi24 hírtelevízió egyik vasárnapi műsorában.

A tárcavezető szerint a kisebb városok, a kisebb kórházak sínylik meg a leginkább az orvosvándorlást, a legnagyobb hiány aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosokból van. A miniszter elmondta, hozzávetőlegesen 12.000 orvos távozott külföldre, pontos számuk azonban nem ismert, mivel olyan szakemberek is kikérik a külföldi munkavállaláshoz szükséges, a szakmai képesítést igazoló iratokat, akik csak fontolgatják, hogy más országban keresik a boldogulást.

„A megoldás az, hogy hozzuk vissza őket az országba, hogy tartsuk itthon őket, ugyanakkor világos orvosképzési politikákat kell kidolgozni” – tette hozzá Bodog.

A miniszter elmondta, jelenleg a tárcának nincsenek pontos adatai a rendszerben dolgozó orvosok számát illetően, ezért létrehoztak egy humánerőforrás-központot, amelynek az lesz a feladata, hogy kimutatást készítsen az egészségügyben dolgozókról, illetve hogy felleltározza az ezen a téren észlelt problémákat.

Hirdetés