„Fölösleges luxus” magyarul beszélni az orvosnál

Legalábbis a székelyföldi románok fóruma szerint.
Hirdetés

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma szerint az anyanyelvhasználatot az egészségügyi intézményekben lehetővé tevő, nemrég megszavazott törvénymódosítás „durva, alkotmányellenes és diszkriminatív törvényhozási hiba”, egy „fölösleges luxus”, amely bürokratikus bonyodalmakat okoz, és indokolatlan költségekkel jár majd.

A Fórum pénteki közleménye szerint az RMDSZ által indítványozott jogszabályt áprilisban úgy szavazta meg az alsóház – miután a szenátus hallgatólagosan elfogadta azt –, hogy a 263 képviselő a tények ismeretének hiányában, „elmenőben” szavazott, mert az ülést már berekesztették.

A közlemény szerzői úgy vélik: a törvény negatív következményeket fog maga után vonni az egészségügyben, ráadásul sérti az alkotmányt és a jogállamiságot. „Ez egy durva, alkotmányellenes és diszkriminatív törvényhozási hiba, amely idegen Románia minden lakosának nemzeti és állampolgári érdekeitől. Felhívjuk a figyelmet, hogy mindez a kormánykoalíció cinkosságával történt, amely összejátszik az RMDSZ-szel, súlyos zavart keltve a törvényhozásban és az érintett intézmények működésében, fölösleges luxust és indokolatlan költségeket eredményezve” – olvasható a közleményben.

A törvény értelmében azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség létszáma legalább ötezer fő, vagy számaránya az összlakosság 20 százaléka, az illető nemzeti kisebbség nyelvét beszélő egészségügyi dolgozókat is alkalmazni kell.

Hirdetés