Az igazságügyi tárca sem támogatja a korruptak szabadon engedését

Az ezt szorgalmazó Șerban Nicolae PSD-s szenátor viszont a kormányt bírálja.
Hirdetés

Az igazságügyi minisztérium a közkegyelmi törvénytervezet eredetileg beterjesztett változatát támogatja – jelentette ki csütörtökön Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

„Az igazságügyi minisztérium a közkegyelmi törvénytervezet eredetileg beterjesztett változatát támogatja” – nyilatkozta Toader az igazságügyi minisztérium bejáratánál.

Mint megírtuk, a szenátus jogi bizottsága olyan módosító javaslatot fogadott el szerdán, amelynek értelmében közkegyelemben részesülnének a megvesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyással való üzérkedés vagy befolyás vásárlása miatt elítélt személyek is.

A kormány ugyanakkor – legalábbis a nyilatkozatok szintjén – nem támogatja a módosítást. Sorin Grindeanu miniszterelnök, és Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is elhatárolódott a módosításoktól.

Hirdetés

A módosító javaslatok egyik kidolgozója, Șerban Nicolae PSD-s szenátor, a felsőház jogi bizottságának elnöke ugyanakkor védelmébe vette a tervezetet, azzal próbálva érvelni, hogy ha azt nem fogadják el, Romániának kártérítést kell fizetnie azon fogvatartottaknak, akiknek az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) igazat ad a román állam ellen a túlzsúfolt börtönökben uralkodó elviselhetetlen körülmények miatt indított perekben.

Nicolae egyben manipulált, rosszul informált embereknek nevezte a módosítás miatt szerdán este utcára vonult tüntetőket.

Hirdetés