Putyin véget vet a hülye keresztneveknek

Ezen a téren azért követhetnénk a példáját.
Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök kihirdette a törvényt, amely megtiltja az orosz állampolgároknak, hogy vicces, abszurd, egyszóval hülye keresztneveket adjanak gyermekeiknek.

Az oroszok mostantól fogva nem adhatnak olyan keresztneveket a gyerekeknek, amelyek számokat, írásjeleket vagy káromkodásokat tartalmaznak. Ugyanis az orosz parlament két kamarája elfogadta a vonatkozó törvényt, Putyin elnök pedig szépen kihirdette.

Eddig az oroszok (is) kedvük szerint adhattak nevet a gyermekeiknek. Például egy pár azzal keltett szenzációt 15 évvel ezelőtt, hogy a fiukat a hangzatos BOTchrVF260602 névre keresztelték, ami kibontva annyit tesz, mint „A Voronin-Frolov klán tagjainak biológiai tárgya, született 2002. Június 26-án”.

Persze, az orosz hatóságoknak korábban más hülye keresztnevekkel is meg kellett birkózniuk, mint például Nyikoláj-Nyukita-Nyil, Delfin, Luka-Sjesztje (boldogság), Summerset Ocean (ezek fiúk), illetve Polina-Polina, Princessa Daniella, Apreli (Április) vagy Szofia-Szolnicsko (Napocska). 

Nos, ennek a szokásnak vetett véget a fent említett törvény. Amit, mondjuk halkan, átvehetnénk mi is. Mert sokaknak nálunk is el-elgurul a gyógyszerük, amikor például olyan nevet adnak csemetéjüknek, mint Boromir, Frodó, Gandalf vagy Cseresznye, Fahéj, Dzsindzser, Színes.

Hirdetés