Románia tudja, hogy nem tud mit kezdeni a szeméttel

2013-ig kellett volna kitalálja.
Hirdetés
A kormány megtesz mindent és meghoz minden erőfeszítést annak érdekében, hogy rendezze a hulladékgazdálkodás terén felmerült problémákat – közölte Alina Petrescu kormányszóvivő, miután az Európai Bizottság jelezte, hogy bepereli Romániát a vonatkozó európai uniós irányelvek be nem tartása miatt.
 
„Ez gondot jelent. A kormány tudatában van, hogy megoldást kell találni ezen a téren. Biztosítom önöket, hogy megtesznek minden intézkedést és meghoznak minden erőfeszítést a probléma orvoslása érdekében” – fogalmazott a Grindenau-kabinet szóvivője.
 
A környezetvédelmi minisztérium is azt közölte, várják, hogy megérkezzen a hivatalos értesítés az Európai Unió Bíróságától, hogy elő tudják készíteni Románia védekezését. Az Európai Bizottság ugyanos beperelte Romániát, mivel a román állam nem gondolta újra a hulladékkezelés tervét a vonatkozó európai uniós irányelv mentén – derül ki a brüsszeli testület honlapján csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményből.
 
Az EB korábbi figyelmeztetései ellenére a bukaresti hatóságok nem gondolták újra és nem aktualizálták az országosa hulladékkezelési tervet, illetve a hulladéktermelés keletkezését megelőző programot. Ennek legkésőbb 2013-ig meg kellett volna történnie.
 
A brüsszeli testület az Európai Unió valamennyi tagállamában megvizsgálta, hogy mennyire tettek eleget a kötelezettségeknek, és Románia mellett Belgium, Ciprus, Horvátország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Szlovénia ellen is pert kezdeményezett.
 
Románia azon uniós tagállamok közé tartozik, amelyek a leggyengébb eredményeket érték el a szilárd hulladékok kezelése terén – közölte az Európai Bizottság.

Hirdetés