Dolgozni küldené a segélyen élőket a szenátus elnöke

„Felkérés a tétlenségre” – így jellemezte Tăriceanu a legszegényebbeknek járó állami támogatást, amit megszüntetne. Térképen mutatjuk, melyik megyék lennének a leginkább érintettek.
Hirdetés

Megszüntetné a garantált minimáljövedelmet Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, aki szerint a szociális juttatás „felkérés a tétlenségre”. A szenátus elnöke úgy vélekedett, hogy míg Románia munkaerőhiánnyal küzd, és sok vállalat arra kényszerül, hogy külföldről hozzon munkaerőt, megengedhetetlen, hogy egyesek otthon üljenek, és várják a segélyt.

„Saját méltóságuknak is jót tesz, ha megdolgoznak a pénzért, minthogy az állami támogatásra várjanak” – fogalmazott Tăriceanu, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) objektív elemzésnek veti majd alá a javaslatot.

Az elgondolásnak aligha lesz nagy sikere a PSD honatyái körében tekintettel arra, hogy amint az alábbi térkép is mutatja, a garantált alapjövedelem legtöbb haszonélvezője éppen azokban a megyékben él, ahonnan a legtöbb szavazat érkezik a PSD-re.

A legtöbben Teleorman (2,78%), Buzău (2,54%), Mehedinți (2,45%), Vaslui (2,39%) és Dolj (2,22%) megyékben élnek az állami támogatásból, legkevesebben pedig Bukarestben (0,01%). Erdély, a Bánság és a Partium egy része az országos átlag alatti értékekkel szerepel.

Hirdetés

2018 áprilisától egyébként jelentős változtatásokat vezetnek be a szociális segélyezési rendszerben.  Három típusú segélyt vonnának egybe: a garantált minimáljövedelmet, a fűtési, illetve a családtámogatási pótlékot.

Jelenleg a minimáljövedelem értéke: 141 lej egyedülállóknak, 225 lej kéttagú családoknak, 357 lej háromtagú családoknak, 433 lej négytagú családoknak, valamint 527 lej öttagú családoknak. A több mint őt fős családok esetében személyenként 36 lejjel nő ez az összeg.

Az állami költségvetésből 2018-ban 2,087 milliárd lejt különítenek el az új támogatási rendszerre, illetve a támogatásokra. 

Hirdetés