Megváltoztatták az érdekellentét fogalmát a Btk.-ban – kihirdeti Iohannis?

Márton Árpád visszavonta vitatott módosítási javaslatát.
Hirdetés

187 támogató, 71 ellenszavazattal és 6 tartózkodással elfogadta kedden a képviselőház plénuma azt a törvénytervezetet, amely az „érdekellentét” fogalmát „a tisztség felhasználása bizonyos személyek előnyben részesítése érdekében” kifejezésre helyettesítené a Büntető törvénykönyvben.

A módosított 301-es cikkely értelmében egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel és a köztisztségtől való, 3 évre szóló eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre, amelynek révén vagyoni haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát.

A jelenleg érvényben lévő 301-es cikkely azt mondja ki, hogy egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel és köztisztségtől való eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre vagy olyan döntés meghozatalában volt része, amelynek révén – közvetlen vagy közvetett módon – vagyoni haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, vagy olyan személyt, akivel az elmúlt 5 évben kereskedelmi vagy munkaviszonyban volt, vagy olyan személyt, aki bármilyen természetű hasznot biztosított a számára.

A jogi bizottság által előzőleg elfogadott módosító javaslat értelmében ugyanakkor a fenti előírások nem érvényesek azokra a tettekre vagy döntésekre, amelyek a jogszabályok megalkotásával, jóváhagyásával vagy elfogadásával, a törvény által szavatolt jogok gyakorlásával vagy a törvény által megszabott kötelezettségek teljesítésével állnak kapcsolatban.

Hirdetés

A képviselőház döntő házként fogadta el a Büntető törvénykönyvet módosító tervezetet, amely Klaus Iohannis államfőhöz kerül kihirdetésre.

Márton Árpád visszavonta a vitatott módosítási javaslatát

A képviselőház jogi bizottságának múlt heti ülésén Márton Árpád RMDSZ-képviselő visszavonta azt a javaslatát, miszerint a 301-es cikkely hatálya alá eső tett csak akkor büntetendő, ha megállapítható, hogy közérdekű károkozás történt. A javaslat nagy visszhangot keltett, több elemző szerint a módosítás gyakorlatilag kivonná az érdekütközést a bűncselekmények közül és lehetővé tenné, hogy a köztisztviselő vagy választott tisztségviselő házastársával, gyerekeivel és más közeli rokonaival vagy azok cégeivel kössön szerződést akkor is, ha közpénzről van szó, abban az esetben, ha nem történik „közérdekű károkozás”. Erről bővebben itt olvashat.

Hirdetés