A legfőbb ügyészség veszi át a nyomozást a retyezáti tragédia ügyében

Időközben össztűz zúdult a két elhunyt hegymászó csodagyerek szüleire: a szakmai szervezetek egybehangzó véleménye szerint nem lett volna szabad a gyerekek életét kockáztatni.
Hirdetés

A legfőbb ügyészség folytatja a nyomozást a Retyezát-hegységben szombaton lavina által elsodort két kiskorú alpinista halálának ügyében. A legfőbb ügyészség a bűnügyi eljárás összetettségére való tekintettel vette át az ügyet, gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával folyik a vizsgálat – tájékoztat keddi közleményében az intézmény.

Az eddigi nyomozás során kiderült, hogy a több személyből álló csoport április 22-én, szombaton reggel 7 óra 30 perckor indult el a Retyezát-hegységben levő egyik menedékháztól a Peleaga-csúcs felé. A Bucura-nyereg térségében érte őket a lavina, amely szikladarabokat is magával sodort.

A 14 éves Dor Geta Popescu és a 13 éves Gulácsi Erik életét vesztette, további öt személy kórházi kezelésre szorult – áll a legfőbb ügyészség közleményében, amely hangsúlyozza, hogy a hegyimentő-szolgálat és a hegyi csendőrök a szerencsétlenség bekövetkezte előtt két nappal

figyelmeztettek a Retyezát- és a Páring-hegységben fennálló fokozott lavinaveszélyre.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész úgy nyilatkozott kedden, „rendkívül összetett” ügyről van szó, amely szakmai ismereteket feltételez, és a legfőbb ügyészség bűnüldözési osztályának vannak ilyen ügyekre szakosodott ügyészei.

Közös közleményt adott ki a tragédia kapcsán a román alpinistaszövetség, a hegyi túravezetők egyesülete, a román alpinistaklub és a Vertical sportklub, melyben azt írják: a hegyekben a legtapasztaltabb alpinistákkal is történhetnek balesetek. A legtöbb esetben a biztonsági intézkedések elmulasztása vagy a tudatlanság vezet a hegyi balesetekhez.

A közlemény szerint a hivatalos sportágként elismert hegymászást kiskorúak és felnőttek egyaránt gyakorolhatják, azonban

mindig figyelembe kell venni a körülményeket és ezekhez igazítani az óvintézkedéseket.

Hirdetés

A szövetség szerint a Retyezát-hegységben történt baleset következtében minél több oktató jellegű kurzust kellene szervezniük az illetékes intézményeknek, szervezeteknek, ugyanakkor kérik, hogy a hegyi túravezetők és az engedélyezett oktatók nemzetközi szabványok szerint oktassák az érdekelteket és őket is ezek alapján képezzék ki.

A szövetség azt is leszögezi, hogy a túrákon, hegymászásokon részt vevők biztonságáért a túravezetők, oktatók a felelősek, ugyanakkor a résztvevőknek saját cselekedeteikért is felelősséget kell vállalniuk, kiskorúak esetében a szülők, nevelők dönthetik el, hogy engedélyezik-e az ilyen aktivitásokon való részvételt.

Egy másik szervezet azt írja a közleményében, hogy az alpinizmus nem versenysport, és a rekordok hajszolását világszerte egyetlen szakmai szervezet sem bátorítja. Arra is felhívják a figyelemet, hogy a végzetes expedícióra bárki jelentkezhetett, aki kifizette a 390 lej díjat. A túravezető Ovidiu Popescu, az elhunyt kislány apja volt, aki azonban nem rendelkezik a törvény által elismert képesítéssel.

A nagy visszhangot kiváltó tragédia kapcsán sokan a szülők felelőtlenségét firtatják. A hegyimentők egybehangzó véleménye szerint a két kiskorú nem halt volna meg, ha a túravezetők figyelembe veszik a lavinaveszélyről szóló figyelmeztetéseket, de az is megmenthette volna az életüket, ha a biztonsági szabályoknak megfelelően a gyerekek hegymászó sisakot viseltek volna. Olyan vélemények is napvilágra kerültek, hogy a szülők pénzért, a büszkeségtől elvakulva hajszolták a gyerekeket a legmagasabb csúcsokra.

Hirdetés