Mit keres a belgák királya a Balkánon és a pápa Madridban?

Kiderül a TIFF-en, mert az egyik komédiaként nyitja, a másik horrorként zárja a kolozsvári filmfesztivált.
Hirdetés
A belgák királya (King of the Belgians) című komédia nyitja június 2-án 20:45-kor a kolozsvári TIFF-et (Transilvania Nemzetközi Film Fesztivált) a Főtéren – jelentették be ma a szervezők. Peter Brosens és Jessica Woodworth balkáni filmjét a közlemény szerint a kritikusok és a közönség is nagyon szereti, a Variety szerint remek paródia a monarchia, Belgium és a Balkán régió ellentmondásairól.
 
A máshol már fesztiválkedvenc filmben Belgium szétesik, miközben a király Törökországban van hivatalos látogatáson. Mivel egy napvihar tönkreteszi a távközlést és a légi közlekedést, a király álruhában jut ki Törökországból, és egy bolgár női kórus segítségével indul útnak a Balkán-félszigeten keresztül, ami persze élete kalandjává válik.
 
A nyitóünnepségen 30 lejért nemcsak a filmet láthatjuk, hanem a rendezőnőt, a főszereplőt és néhány mellékszereplőt alakító színészeket és a jelmeztervezőt. A nagy attrakció pedig a film kedvéért összeállt fiktív bolgár kórus, a Fekete-tenger Sziréneinek fellépése lesz. Tagjai híres bolgár népzenei kórusok legjobb énekesei
 
 
A TIFF zárófilmjét az a Rodrigo Sorogoyen rendezte, aki két éve már nyert itt a Stockholm című filmjével. Az Isten bocsásson meg nekünk (Que Dios Nos Perdone) című horror a pápalátogatás lázában élő Madridban játszódik, ahol két rendőr rájön, semmivel sem jobb mint az a bűnöző, akit éppen üldöz. A hat Goya-díjra is jelölt filmet június 11-én vasárnap láthatjuk.
 
 
A Főtéren az egyik legnépszerűbb vetítése valószínűleg Radu Mihăileanu rendező legújabb filmjének, A szerelem történetének lesz, mert a román filmek mindig teltházzal futnak a fesztiválon. Ezt most június 5-én mutatják be. A másik pedig a Twin Peaks: Fire Walk with Me lesz, David Lynch filmjét 25 évvel a bemutató után digitálisan felújított változatban vetítik.
 
Ugyancsak a Főtéren vetítik majd az év egyik legjobban várt francia filmjét, a Dalidát. Lisa Azuelos rendező a valaha élt egyik legnépszerűbb francia színésznőről, énekesnőről forgatott játékfilmet. Az ötvenes évek egyiptomi származású dívája több mint 70 aranylemezt készített, és az első előadó volt, aki lemezeladásaival elnyerte a platina- és a gyémántlemezt is.
 
 
Az akciófilmek rajongói Dél-Korea Oscar-jelöltjét kapják idén. Kim Jee-woon a beharangozó szerint szenzációs thrillert rendezett The Age of Shadows címmel a huszadik század elején megtörtént események alapján, amikor Korea még japán megszállás alatt volt.
 
A fesztiválra már most lehet jegyeket vásárolni a jegymester.ro-n, illetve a TIFF 2017 telefonos applikációban.

Hirdetés