Ismét lavinaveszély van a hegyekben

A Bucsecs-hegység, a Baj-hegység és a Csukás-hegység minden kirándulóösvényét lezárták.
Hirdetés
Magasfokú lavinaveszélyre figyelmeztet a Prahova megyei Salvamont hegyimentőszolgálat. Tájékoztatásuk szerint
az utóbbi napokban sűrű havazás volt, és a frissen képződött hóréteg nem stabil. 
A Prahova megyei prefektúra által is közzétett figyelmeztetés szerint a megyéhez tartozó hegyekben, 1800 méter fölött 4-es fokozatú a lavinaveszély (1-től 5-ig terjedő skálán), és 3-as fokozatú 1800 méter alatt. A Bucsecs-hegység, Baj-hegység és a Csukás-hegység minden kirándulóösvénye le van zárva és tilos elindulni rajtuk – szögezik le a hegyimentők. 
 
A Salvamont felhívja a figyelmet, hogy a friss hóréteg nem tapadt meg a régebbi rétegen, a völgyekben pedig nagy hótömegek halmozódtak fel, amelyek kis súly alatt is elkezdhetnek lefele csúszni, sőt meredek lejtőkön a lavina magától is megindulhat. 
 

Lavinaveszély van a Csalhó-hegységben is.

Raul Papalicef, a Neamţ megyei Salvamont hegyimentőszolgálat szerint keddtől maximálisra nő a lavinaveszély, mert felmelegedés kezdődik. 
 
Raul Papalicef elmondta, friss, nehéz hóréteg rakódott le, ami 30 fokosnál nagyobb dőlésszögű lejtőkön könnyen elkezdhet csúszni, főleg kedd és szombat között, amikorra felmelegedést jósolnak a meteorológusok.
 

Nagyon magas fokozatú lavinaveszély van a Fogarasi-havasokban is 

a Bâlea-tónál, ahol 2000 méter fölött 2,28 méteres a hóréteg vastagsága – figyelmeztetnek a meteorológusok. A turistákat arra kérik, ne túrázzanak a szálláshelyek fölött található turistaösvényeken. 
 
1800 méter fölött az egytől ötig terjedő skálán ötös, vagyis nagyon magas fokozatú a lavinaveszély. Az alacsonyabb szinteken, 1800 méter alatt hármas fokozatú, azaz jelentős lavinaveszély van érvényben. 
 
A Szeben megyei hegyimentő-szolgálat közleménye szerint nem ajánlott a Fogarasi-havasok északi oldalán túrázni vagy téli sportokat űzni. A Fogarasi-havasokban jelenleg működik a felvonó, a turistáknak 60 lejt kell fizetniük egy oda-vissza útért és csak így lehet megközelíteni a tavat. 
 
A szolgálat szakemberei azt tanácsolják azoknak a turistáknak, akik mégis kirándulni indulnak a hegyekbe, hogy egyéni lavina-mentő felszereléssel induljanak útnak (csipogó, szonda, hólapát) és ezt megelőzően kérjenek tanácsokat a szolgálatos hegyimentőktől, valamint ismertessék velük az előre betervezett útvonalat. 

Hirdetés