Ezt kifogásolják az egészségügyi nyelvhasználatot megtámadó pártok

Egy hete még megszavazták, most meg kekeckednek.
Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a PNL, a PMP és az USR 124 képviselője megtámadta az alkotmánybíróságon az egészségügyi törvény múlt héten elfogadott módosítását, amelynek értelmében azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbségek számaránya eléri a 20 százalékot vagy az ötezer főt, az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben az illető kisebbség nyelvét is ismerő személyzetet is alkalmazni kell.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön kisebbségellenesnek nevezte a három párt kifogásait, amelyek szerinte érthetetlenek és elfogadhatatlanok. Erről bővebben itt olvashat.

A PNL pénteki közleménye szerint ez az előírás túllépi „a nemzeti kisebbségeknek biztosított keretet” és diszkriminatív a más etnikumú román állampolgárokkal szemben.

A törvény másik hibája, hogy nem írja elő az alkalmazásához szükséges finanszírozási forrásokat – állítják a liberálisok.

A PNL úgy gondolja, hogy jelenlegi törvények az európai elvárásoknál magasabb védelmet biztosítanak a nemzeti kisebbségeknek.

Kérdés persze, hogy ha ezek annyira súlyos hibák, hogy most miattuk az alkotmánybírósághoz fordulnak, akkor ezek a pártok miért szavazták meg a múlt héten a tervezetet.

Hirdetés