22 megyében akadozott a forgalom és az áramellátás

A tavaszi tél két nap alatt jobban eldurvult, mint a téli tél.
Hirdetés
Az elmúlt két napban tapasztalt kedvezőtlen időjárás 22 megyében okozott károkat a közúti, vasúti és a tengeri forgalomban vagy az áramellátásban – tájékoztatta pénteken az Agerpres hírügynökséget az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU). A belügyminiszter pedig óránként a kormányfőt, hogy ura maradjon a helyzetnek.
 
A katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársainak több megyében kellett beavatkozniuk a károk elhárítására, leginkább Galac, Prahova, Buzău, Vrancea, Neamţ, Suceava, Iaşi és Bákó megyében. A veszélyes időjárási jelenségek következtében 18 megyében 
 

összesen 173 településen akadozott az áramellátás, 

ami 90 000 egyéni fogyasztót érintett. Galac megyében 50 alkalommal riasztották a tűzoltókat, akiknek elakadt gépjárművek, orvosi ellátásra szorult személyek, kidőlt fák miatt kellett közbelépniük. Neamţ, Suceava és Bákó megyében több autóbusz akadt el a jelentős mennyiségű havazás következtében. 
 
A katasztrófavédelem szerint a repülőtereken nincsenek forgalomkorlátozások. Az észak- és dél-konstancai, a mangaliai és a midiai kikőtök zárva vannak.
 
Brassó megyében a Predeál-Brassó szakaszon csak dízelmozdonyok közlekednek, ugyanis az elektromos vezetékeket leszakították a kidőlt fák. Péntek délelőtt 17 megye 408 településén próbálták helyreállítani az áramellátást a szolgáltatók szakemberei.
 
A havazás és erős szél miatt áram nélkül maradt pénteken több Kolozs megyei település. Az áramszolgáltató központ képviselőinek tájékoztatása szerint az érintett települések között van Pusztaszentmárton, Reketó, Várfalva, Járaviza és Járabánya is. 
 
„Elsősorban hegyvidéki településekről van szó, ahol az okozta a problémát, hogy fák dőltek a villanyvezetékekre. 20, üzemzavar-elhárítással foglalkozó egységet küldtünk ki” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a vállalat egyik illetékese. 
 

Ismét elakadt a közlekedés 

a nagy forgalmú DN11-es, Brassó – Bákó országúton, az Ojtozi-hágón, mivel péntek délben újabb fa dőlt az úttestre. Tóth Zsigmond, a Kovászna Megyei Rendőrkapitányság képviselője azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a forgalmat leállították, és egy szakképzett csapatra várnak, amely eltávolítja az útról a fatörzset. 
 
Péntek reggel, ugyancsak az Ojtozi-hágón, egy fa rádőlt egy gépkocsira. Áldozatok nem voltak, a forgalmat nem kellett leállítani. 
 

287 hóeltakarító géppel dolgoztak országszerte, 

2261 tonna csúszásgátló anyagot, valamint 3,3 tonna kálcium-kloridot szórtak le a jeges, havas útszakaszokra. 
 
Az elmúlt 48 órában több mint 1700 belügyminisztériumi alkalmazott dolgozott az útkarbantartókkal és a helyi önkormányzatok képviselőivel a szeszélyes időjárás által okozott károk elhárításán a 22 megyében, amelyeket jelentős mennyiségű csapadék, vihar és havazás sújtott. 

Hirdetés