Régi autója van?

Akkor készüljön fel: lehet, hogy évente nyúl majd a zsebébe.
Hirdetés

George Dincă, a hazai Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) vezérigazgatója bejelentette: a hivatal feltett szándéka, hogy a 12 évesnél régebbi autók esetében bevezesse az évi kötelező műszaki vizsgálatot (ITP).

Dincă kijelentette: „A környezetvédelmi bélyegilleték kiiktatását követően az autópiac a várható módon alakult, vagyis jelentős mértékben megnőtt a használt gépjárművek száma, amelyek esetében a tulajdonosok kérvényezték a nyilvántartásba vételhez szükséges dokumentumokat.” A RAR adatai szerint a 2016-os havi átlaghoz képest (34.000 használt gépjármű) 2017 januárjában 12%-kal nőtt a bejegyzett használt gépjárművek száma (38.000 darab), és ez az arány februárban és márciusban tovább nőtt: 58% (54.000 darab), illetve 80% (61.000 darab).

Ennek megfelelően, magyarázza a RAR vezérigazgatója, a közúti biztonság növelése érdekében „a hivatal javasolni fogja a 12 évesnél régebbi gépjárművek gyakoribb műszaki vizsgálatát”. Ami konkrétan azt jelenti, hogy az eddig megszokott két év helyett évente kell majd műszaki vizsgálatnak alávetni a tizenkettedik életévüket betöltött masinákat. Ami egyben azt is jelenti, hogy évente költünk annyi pénzt műszaki vizsgálatra, amennyit eddig kétévente.

Hirdetés