Lopott műtárgyakkal, elefántcsonttal és másfél kiló fűvel buktak le

A brassói alvilági élet műkedvelői közel félszáz 18–19. századi festményt rejtegettek.
Hirdetés

46 festményt, négy darab elefántcsontot és 1,5 kilogramm kannabiszt foglalt le a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) egy brassói alvilági szervezet tagjainál. A banda vezérét, Alen Daniel Moisint Madridban fogták el és csütörtökön hozzák Romániába. A DIICOT közleménye szerint Moisin ellen 2016 szeptemberében kezdtek vizsgálódni, ugyanis nagy összegekre tett szert drogkereskedésből és több művészeti alkotás birtokába jutott, amelyeket feltételezhetően Spanyolországból loptak.

Alen Moisin a brassói alvilág egyik közismert vezetője és rendkívül agresszív viselkedése miatt lett híres. Prostituáltakat futtatott, lopások, informatikai bűncselekmények, zsarolás, uzsoráskodás és drogkereskedés írható a számlájára. Moisin jól felépített drogkereskedői hálózatot működtetett, több közeli ismerősét, rokonát is beszervezte. A rendőrség több alkalommal is tartott házkutatást a férfi lakhelyén, ahol pisztolyt, kannabiszt, hamis okiratokat is találtak.

2017. január 21-én a bűnbanda tagjainál 46 darab festményt foglaltak le. A 18–19. századi festményeket feltehetően az EU országaiból lopták, összértékük közel 50.000 euró. A rajtaütés során négy darab elefántcsontot is találtak, amelyek súlya összesen 53 kilogramm és mintegy 53.000 eurót érnek. A nyomozás során 1,5 kg kannabiszt is találtak és az is kiderült, hogy tavaly több mint 10 kilogramm kannabiszt csempészett be az ország területére Alen Moisin.

11 személy ellen indult bűnvádi eljárás, közülük három személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, 8 személyt hatósági felügyelet alá helyeztek.

2017. február 10-én és 11-én Alen Moisin illegálisan lépte át Románia határát Magyarország irányába, ahol hamis okiratokat szerzett be magának. A spanyol hatóságok segítségével 2017. február 18-án elfogták, április 6-án a DIICOT ügyészei Spanyolországba utaztak, hogy ismertessék a Moisin ellen felhozott vádakat. Alen Moisint csütörtökön adják át a román hatóságoknak.

Hirdetés