Egy hét alatt négyszer támadott a medve

Óriási pusztítást végeznek a medvék a székelyföldi háziállatok körében.
Hirdetés

Újabb medvetámadás történt a Kovászna megyei Csernátonban keddről szerdára virradóra, egy hét alatt a negyedik – írja a Háromszék.

A juhállományban tett jelentős kár jegyzőkönyvbe vételére várják a megyei környzetvédelmi hivatal munkatársait – tájékoztatta a lapot szerdán Bölöni Dávid polgármester, aki azt is elmondta, hogy az idei medvetámadások az Ika-vár környékén levő Biró Árpád-féle vízimalomnál kezdődtek, ahol tíz nappal ezelőtt egy medve összetörte a pajtát, szétverte a juhokat és többet megölt, illetve megsebzett közülük. Virágvasárnap előtti szombat éjszaka ugyancsak az Ika-vár környékén Virág László esztenájára támadt, ahol szintén több juhot megölt. Ezt megelőzően Réti Károly portájára látogatott a medve, ahol juhokat tépett szét. Keddről szerdára virradóra ismét  Virág László esztenájára támadt, de sikerült elzavarni, s onnan a hozzá legközelebb lakó két szomszédhoz ment be, ahol pár juhot megölt, többet megsebzett.

„Két hónap alatt legkevesebb nyolc medvetámadás történt – ilyesmire a rendszerváltás óta nem volt példa. Évekre visszamenőleg évente csak egy-két medvetámadást jegyeztünk”  – hangsúlyozta az elöljáró, aki szerint ugyanarról az állatról van szó, már nem fél sem az emberektől, sem a kutyáktól, s az egy méter hetven centi magas kerítésen gond nélkül átugrik.

Valóban nagy gondokat okoznak a medvék a megyében – jelentette ki tegnap Gheorghe Neagu, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezérigazgatója a felsőháromszéki gazdák találkozóján, ahol a csernátoni medvetámadások is terítékre kerültek. Kovászna megyében hozzávetőlegesen ezerre tehető a medvék száma – nyilatkozta az igazgató. Folyamatban egy újabb számlálás, hamarosan újabb, úgy vélik, a jelenlegieknél reálisabb adatok kerülnek birtokukba. A túlzott szaporulat ellenére a kilövési kvótákat az állat- és környezetvédő szervezetek nyomására felfüggesztették, így most gyakorlatilag nem lehet lelőni még a károkat okozó állatot sem. Különleges esetben, ha a medve sorozatosan okoz kárt, a környezetvédelmi minisztérium adhat speciális kilövési engedélyt, de ennek megszerzése bonyolult, a bürokratikus intézés sok időt vesz igénybe – magyarázta Neagu.

Ismertette továbbá: a medvék tavaly 170 ezer lejnyi kárt okoztak a megye szarvasmarha-, juh- és kecskeállományában, valamint a növénykultúrákban. 29 szarvasmarha esett áldozatukul, csupán ezek értéke meghaladja a százezer lejt. Tavaly négy embert is megtámadtak a medvék, idén még nem történt ilyen eset.

Hirdetés