Parazita gombákkal támadnak az idegen hangyakirálynők!

És ez nem tudományos fantasztikum. „Csak” tudomány.
Hirdetés

Újabb kolozsvári tudományos eredményről számolhatunk be: a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársai a Nature lapcsaládba tartozó, nemzetközi színvonalú Scientific Reports tudományos folyóiratban közölték kutatásukat, amely szerint az egyes parazita gombák képesek megváltoztatni a rokonfelismerés pontosságát, ezáltal megkönnyítve idegen királynők, paraziták befurakodását.

„A társas lényeknél a pontos társ- vagy rokonfelismerés teszi lehetővé a nem kívánt betolakodók, a paraziták kiszűrését. A hangyák esetében a rokonfelismerés alapjánál az egyedek testét borító kolónia-specifikus illatanyagok állnak. Ez az első olyan tudományos értekezés, amely rávilágít a paraziták lehetséges szerepére komplex, többkirálynős hangyakolóniák kialakulásában. Az Erdélyi Mezőségen is jelen levő Rickia wasmannii parazita gomba jelenlétében ugyanakkor kimutathatóan csökken a parazitált hangyák agresszivitása idegenekkel szemben” – fogalmaz ezzel kapcsolatban a BBTE közleménye.

Mint megtudhattuk, a kolozsvári, lengyel, olasz és francia kutatókból álló csapat komplex viselkedésökológiai és molekuláris biológiai eszköztárat vetett be annak vizsgálatára, hogy a társas rendszerek evolúciójában milyen szerepe lehet a parazitáknak.
 

Hirdetés