A kiszsolnai Giotto-freskómásolat helyreállításáról tanácskoznak műemlékvédők

Szakmai konferenciát rendeznek a különös értékű falképről.
Hirdetés

Műemlékvédelmi szakmai konferenciát rendez a kiszsolnai Giotto-freskómásolat felfedezéséről, helyreállításáról és az Észak-Mezőség épített és kulturális örökségéről április 18-án Budapesten a Magyarság Háza és a Teleki László Alapítvány.

A rendezvényen egyebek között szó esik majd a kiszsolnai freskók felfedezésének, azonosításának és helyreállításának történetéről, Beszterce-Naszód megye szórványmagyarságáról, a vidék Árpád-kori emlékeiről és a mezőségi forgatós tánc reneszánsz kapcsolatairól is – közölték a szervezők az MTI-vel.

Magyar műemlékvédők a 2010-es években figyeltek fel a Beszterce-Naszód megyei Kiszsolna elhanyagolt evangélikus templomára.
A műemlék ekkor már több évtizede romosodott, a hajó barokk téglaboltozata beszakadt, tetőzete szinte teljesen megsemmisült, hajójának falai részben ledőltek.

A helyszínen készült videóriportunk itt tekinthető meg.

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk korábban, a szentély falait áztató eső újabb, eddig nem ismert falkép-részleteket hozott a felszínre, amelynek nyomán a szakemberek egy művészettörténeti szenzáció nyomára bukkantak. A lemálló utólagos festésrétegek alól a 14. század második felében keletkezett képek bukkantak elő, amelyekről Papp Szilárd budapesti művészettörténész megállapította, hogy minden kétséget kizáróan annak a monumentális mozaiknak a kompozíciós másolatai, amelyet Giotto di Bondone 1300 körül a római Szent Péter-székesegyház átriuma számára készített.

A Navicella néven híressé vált római mű a 17. században végleg megsemmisült, így a róla készített korai másolatok, amelyek közé a kiszsolnai is tartozik, különös értékkel bírnak.
 

Hirdetés