Az RMDSZ támogatja Dragneáék decentralizációs tervét

A PSD-elnök által 2013-ban már javasolt projektet összességében alkotmánysértőnek nyilvánította az Alkotmánybíróság.
Hirdetés

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője a következőket nyilatkozta azt követően, hogy a kormány a héten elfogadta az általános decentralizációs stratégiát: „Az RMDSZ minden olyan kezdeményezést üdvözöl és támogatni fog, amellyel bármilyen színezetű kormány központi vagy akár régiós szintről hatásköröket és intézményeket utal át önkormányzati szintre. Közösségünk érdeke is az, mint minden közösségé Romániában, hogy ő maga dönthessen a legfontosabb kérdésekről. Ha ez megvalósul, a választott vezetőin keresztül a közösség bele is tud szólni ezeknek a hatóságoknak a működési rendszerébe, az általuk nyújtott szolgáltatások minőségébe. Mint tapasztaljuk, a központosított rendszerben a beleszólási lehetőség nagyon alacsony vagy sok esetben teljesen kizárt.”

Cseke szerint a stratégia kidolgozása fontos lépés, viszont csak a decentralizáció elvi alapjait határozza meg. Márpedig az RMDSZ konkrét tetteket vár a kormánytól és a szakminiszterektől, az elveken túl.

Megjegyezzük: arról a decentralizációs stratégiáról van szó, amelyet Liviu Dragnea egyszer már javasolt, 2013 végén, és amelyet az Alkotmánybíróság 2014 januárjában vissza is dobott, mondván, hogy a Ponta-kormány által felelősségvállalással elfogadott törvény összességében alkotmánysértő.

Hirdetés