Gyorsabban terjed a kanyaró, mint korábban

Az elmúlt héten több mint hétszázzal nőtt a kanyaróban szenvedő betegek száma. Hónap végén jön az oltáskampány.
Hirdetés
A közegészségügyi hatóság pénteki közlése szerint 4 793 beteget tartottak nyilván a hatóságok, ebből 21-en meghaltak. A legtöbb, 5-5 halálos esetet Arad, Temes és Dolj megyében jegyezték. Legutóbb kedden jelentettek két halálesetet a bukaresti hatóságok.
 
A megbetegedések számának elmúlt heti növekedése közel négyszerese az elmúlt kilenc hét átlagának. Szeben megyében nőtt meg látványosan, 37-ről 170-re a betegek száma, és ezzel a dél-erdélyi megye a 17. helyről a 6. helyre került a kanyarójárvány által érintett megyék rangsorában. 
 

A járvány Románia 38 megyéjét érintette, 

vagyis szinte az egész országot. Továbbra is Krassó-Szörény, Temes és Arad megyékben tartják nyilván a legtöbb beteget.
 
A kanyarójárvány azután jelent meg, hogy a szülők tömegesen kezdték megtagadni a betegség elleni vakcina beadatását gyermekeiknek.
 
Az egészségügyi minisztérium a héten társadalmi vitára bocsátott egy oltástörvény-tervezetet, ugyanis jelenleg nem létezik ilyen jogszabály. Ezáltal is felelősebbé akarják tenni a szülőket, hogy ne mulasszák el a vakcina beadatását gyermekeiknek.
 

Emellett oltáskampány indul április utolsó hetében, 

hogy tudatosítsa a lakosságban az oltások fontosságát, és növelje az immunizálási arányt különös tekintettel a veszélyeztetett társadalmi csoportokban. 
 
A közegészségügyi igazgatóság (DSP) tájékoztatása szerint Romániában a Vakcinák Európai Hete kampányát az egészségügyi minisztérium, az Országos Közegészségügyi Intézet, valamint helyi szinten a közegészségügyi igazgatóságok irányítják. 
 
A 2017-es kampány központi üzenete: Az oltás minden életszakaszban megvédi egészségünket. 
 
A közegészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint az oltási kampányok eredményeképpen az utóbbi három évtizedben sikerült jelentősen visszaszorítani azokat a betegségeket és az ezek miatt bekövetkező elhalálozásokat, amelyek ellen léteznek vakcinák. 
 
„Az utóbbi időben felbukkanó járványok a regionális felelősség súlyára világítanak rá, mindannyiunk felelősségére, hogy megfékezzük azokat a betegségeket, amelyek oltás révén megelőzhetők” – írja a közegészségügyi igazgatóság közleménye.

Hirdetés