Többet dolgoznak és kevesebbet keresnek a románok és a bolgárok Nagy-Britanniában

Maga a brit statisztikai hivatal rukkolt elő a becsléssel.
Hirdetés
A Nagy-Britanniában dolgozó román és bolgár munkavállalók mintegy 61%-a többet dolgozik 40 óránál hetente. A brit munkavállalók esetében az az arány csak 23% – derül ki a brit statisztikai hivatal BBC által is ismertetett adataiból. 
 
A statisztikák szerint Nagy-Britannia összmunkaerejének 11 százaléka, azaz 3,4 millió ember külföldről érkezett, közülük 2,2 millióan az Európai Unió valamely tagállamából, 1,2 millióan az EU-n kívüli országokból.
 

A külföldi munkavállalók 40 százaléka túlképzett ahhoz a munkához, amivel megbízzák. 

 
Anna Bodey, a brit nemzeti statisztikai hivatal (ONS) képviselője úgy nyilatkozott, a mostani felmérés fontos jelzés arra vonatkozóan, mekkora hatása van a nemzetközi bevándorlásnak a brit munkaerőpiacra, főleg annak kereskedelmi, hotel- és vendéglátóipari, közigazgatási és egészségügyi szegmenseire nézve. 
„A kelet-európai bevándorlók, a Romániából és Bulgáriából érkezők nagy valószínűséggel többet dolgoznak és kevesebbet keresnek a többi alkalmazottnál” – mondta Anna Bodey. 
A brit átlagórabért jelentő 11,30 font sterlinghez képest egyes külföldi dolgozók (németek, olaszok, franciák) többet, átlagosan 12,59 fontot, míg a kelet-európaiak kapják a legkevesebbet, 8,33 fontot egy órányi munkáért. 
 
A külföldi munkavállalók 83%-a azokból az államokból érkezik a szigetországba, amelyek 2004-ben (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Észtország, Lettország és Litvánia), valamint amelyek 2007-ben csatlakoztak az Unióhoz (Románia és Bulgária).
 
Tavaly ilyenkor már több mint 200 ezer román állampolgár élt Nagy-Britanniában.

Hirdetés