Nézegessen élőben magyarfenesi gólyafészket!

Ezentúl ezt a nap 24 órájában megteheti.
Hirdetés

A sok rossz hír után végre valami igazán üdítő kezdeményezésről számolhatunk be: egy frissen érkezett közlemény szerint a Kolozs megyei Magyarfenes egyetlen gólyafészkének a történései követhetők e héttől élőben az interneten. Akik kíváncsiak a gólyák mindennapi életére, kattintsanak bátran a clujbird.ro honlapra, amelyet az Apáthy István Egyesület, és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Biológia és Ökológia Intézete létesített és működtet.

Az éjjel is látó kamera által 2015-ben egy kolozsvári vörös vércse család mindennapjaiba nyert betekintést a közönség. A kamera mostani felszerelését az Electrica Distribuție Cluj áramszolgáltató vállalat illetékesei, illetve a gólyafészek környékén lakó magyarfenesi önkéntesek segítették – áll a Szabó D. Zoltán biológus, ornitológus, természetfilmes által jegyzett közleményben.

A román, magyar és angol nyelvű honlap működtetői azt tűzték ki célul, hogy az élőképek mellett rövid bejegyzésekben is rögzítsék a gólyafészek eseményeit. Mint megtudtuk, hasonló kamerák Maros, Szeben és Temes megyében működnek.

„A magyarfenesi gólyafészekbe március 22-én tért vissza a hím gólya, és több mint két héttel később, április 8-án érkezett melléje a tojó. A fészekben április 11-én hajnalban jelent meg az első tojás, de sajnos két napra rá ki is gurult a fészekből, a fészket elfoglalni kívánó idegen gólyákkal vívott csetepaté közben” – ezzel az érdekes adalékkal zárul a közlemény.
 

Hirdetés