Mi történik a világon a következő három hónap során?

A Stratfor jósai elővették kristálygömbjüket, és megmondták, mit hoz a közeljövő. Nem túl vidám dolgokat.
Hirdetés

A következő hónapokban a kereskedelem áll majd sok vezető figyelmének középpontjában, tekintettel arra, hogy az új washingtoni adminisztráció túl van az ismerkedési szakaszon, írja a Stratfor a következő negyedévre vonatkozó előrejelzésében.

Annak ellenére, hogy Donald Trump amerikai elnök látszólag elakadt a kongresszusi csatározások és az Oroszországgal fenntartott helytelen kapcsolatai miatt, csapata megpróbálja majd újra a kereskedelmi természetű ügyek felé irányítani a figyelmet.

Washington tisztázni fogja a külföldi pénzmanipulálás korlátozásával kapcsolatos stratégiáját,

de azt is, hogy mi a célja a meglévő kereskedelmi törvények alkalmazásának szigorításával és a NAFTA (Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás) újratárgyalásával.

De továbbra is fennmaradnak majd a Fehér Ház szándékaival kapcsolatos bizonytalanságok, ami arra készteti majd az AEÁ fő kereskedelmi partnereit, hogy a világ más részein építsenek ki kereskedelmi kapcsolatokat.

Ugyanakkor egyesek a biztonsági területen folytatott együttműködéssel és befektetési ígéretekkel próbálják majd elnyerni Washington kegyeit, vagy legalább megúszni a kereskedelmi jellegű büntetőlépéseket. Kína ebbe a kategóriába tartozik, és megpróbálja majd a maga hasznára fordítani a Phenjanban meglévő gazdasági befolyását, valamint az észak-koreai nukleáris program által okozott aggodalmat.

A Fehér Ház pedig mindent elkövet azért, hogy új szankciókat kényszerítsen ki

Kína csökönyös szomszédjával szemben, talán még a Tajvannak nyújtott katonai segítség fokozásával is megfenyegetve Pekinget ennek érdekében, jósolja a Stratfor.

De még ha Washington el is éri azt, amit akar, egy keményebb szankciócsomag nagyon kis mértékben lassítja majd le Észak-Korea nukleáris programját. Ebben az esetben az Egyesült Államoknak nem lesz választása és kénytelen lesz majd valamilyen katonai elrettentési lépést tenni Phenjannal szemben, ami tovább mélyíti majd a Washington és Peking közötti törésvonalat.

A Trump-adminisztráció a szíriai légi bázis elleni támadással azt is bizonyítani akarta Pekingnek és Phenjannak, hogy Washington katonai lépésekre is kész, ha erre kényszerül.

Másrészről, bár a támadás erős jelzést küldött az AEÁ ellenfeleinek, ugyanakkor

bonyolultabbá teszi az AEÁ–Oroszország kapcsolatot a szíriai harcmezőn.

Moszkva az elkövetkezőkben a szíriai harcmezőn való összeütközés kockázatának fokozódását és az Iszlám Állam elleni harcot megpróbálja majd arra felhasználni, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse Washingtont, de az AEÁ csak korlátozott engedményekre lesz hajlandó.

Hirdetés

A Kreml pedig még kisebb bizalommal viszonyul majd a Nyugattal folytatott párbeszédhez, főleg akkor, ha felhalmozódnak a belpolitikai gondjai.

Tekintettel arra, hogy az AEÁ és Oroszország korlátozni fogják Törökország szíriai tevékenységét, Ankara egyre inkább Irak északi része felé fordítja majd a figyelmét, ahol fokozódik a kurd és az arab erők közötti konfliktus. Ugyanakkor az olajban gazdag kirkuki térség kulcsfontosságú eleme marad a Törökország és Irán közötti befolyásért folytatott versengésnek.

Washington támogatni fogja a Szaúd-Arábia által vezetett szunnita államokat,

megpróbálva egyensúlyt teremteni a síita Iránnal szemben, de a Teheránnal létrehozott nukleáris megállapodás érintetlen marad, véli a Stratfor.

Ugyanakkor Szaúd-Arábia és az Öböl Menti Együttműködési Tanácson belüli szövetségesei további hat hónapig fenntartják az OPEC olajtermelésének csökkentését. A stabil olajár pedig némi levegőhöz juttatja a gazdasági gondokkal küszködő venezuelai kormányt, hogy egy kicsit rendezhesse a pénzügyeit.

De az év második felében nő a caracasi csőd veszélye, a kormánypártnak pedig a következő három hónapban kell megpróbálnia konszolidálni a hatalmát, hogy megbirkózhasson a várható társadalmi zavargásokkal.

De az európai vezetők hatalma is veszélyben van,

bár ebben az esetben teljesen másfajta fenyegetésről van szó. Franciaország elnökválasztásra készül, amely sarokba állíthatja a politikai elitet és az euroszkeptikusok előretörését hozhatja. Olaszország pedig hamarosan követheti őt. Az euroszkeptikusok franciaországi győzelme pedig térdre kényszerítheti az euró-övezetet és megrázkódtatást okozhat a nemzetközi piacokon, szögezi le a Stratfor.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés